Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΟΗΕ: Με 182 ψήφους η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025 -2026

ΟΗΕ: Με 182 ψήφους η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025 -2026
Η θητεία της Ελλάδας θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2025 και είναι διετής
Η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκεντρώνοντας 182 ψήφους από τη Γενική Συνέλευση στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.
Η θητεία της Ελλάδας θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2025 και είναι διετής.


Τα υπόλοιπα 4 μη μόνιμα μέλη που εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Ιουνίου είναι ο Παναμάς, η Δανία, η Σομαλία και το Πακιστάν. 
Θα πλαισιώσουν έτσι τα μόνιμα μέλη που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλική Δημοκρατία.

Τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πρόκειται για την τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Είναι μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», έχει τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά από προηγούμενη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

«Γέφυρα Νότου-Βορρά και Δύσης-Ανατολής»

Σημειωτέτον πως προαναγγέλοντας την ελληνική υποψηφιότητα την Τρίτη 4/6 ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι:
«Eάν εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να γίνουμε ουσιαστικά η σύνθεση του Νότου και του Βορρά, και της Δύσης και της Ανατολής».
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή ιστορικά πολύ επιβαρυμένη, ουσιαστικά στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι από τα αρχαία χρόνια το επίκεντρο πολλών πολιτισμών, αλλά και μεγάλου αριθμού συγκρούσεων και κατακτητών, πειρατείας, πολλών κακών πραγμάτων. Αλλά και η Ελλάδα βρίσκεται εντός της Βαλκανικής Χερσονήσου, μια χερσόνησο που έχει προκαλέσει στο παρελθόν πολλές συγκρούσεις. Και δυστυχώς, φαίνεται, ακόμη και σήμερα, να υποφέρει από πολλούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα να προσπαθήσει να γίνει η γέφυρα διαφόρων εθνών, διαφόρων κρατών. Φιλοδοξούμε, εάν εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να γίνουμε ουσιαστικά η σύνθεση του Νότου και του Βορρά, και της Δύσης και της Ανατολής. Μπορούμε να το κάνουμε, γιατί η Ελλάδα έχει το προνόμιο να συνομιλεί με όλα τα γειτονικά της έθνη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης