Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας (ΥΠΕΘΑ): Θα φέρουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ένα επίπεδο ισχύος που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα

Δένδιας (ΥΠΕΘΑ): Θα φέρουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ένα επίπεδο ισχύος που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα
«Ο δεξιός λαϊκισμός με υπαρκτό και τον αριστερό λαϊκισμό, κινδυνεύει να εκτροχιάσει την ευρωπαική πορεία»
Σχετικά Άρθρα
Καινοτόμες λύσεις απέναντι σε σύγχρονες απειλές και προκλήσεις ασφαλείας και μια ομόθυμη αντίληψη για την άμυνα, απαιτούνται στα χρόνια που έρχονται, υπογράμμισε ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψη του στο 308ο Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ), στη Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του αφορούσε την επιθεώρηση του υλικού, αλλά και την δυνατότητα παραγωγής πρωτοποριακών λύσεων απέναντι σε σύγχρονα αμυντικά προβλήματα.
Ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στους ένστολους εξέφρασε το σεβασμό του στις προσπάθειες τους, κυρίως "στα δύσκολα χρόνια της κρίσης", καθώς "επί δέκα χρόνια το ελληνικό δημόσιο δεν είχε τη δυνατότητα να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις με επαρκείς πόρους για να συντηρηθεί το υλικό μας" και επεσήμανε ότι χωρίς τη δική τους συμβολή "οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την κρίση, που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν, το 2020 και το 2021".
"Σήμερα βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή, δε μας περισσεύουν οι πόροι, ποτέ δεν περίσσευαν άλλωστε οι πόροι στην Ελλάδα, όμως είμαστε σε μια εποχή, που η χώρα ισχυροποιείται και με νέα συστήματα και με συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων. Έχουμε όμως πάρα πολύ δρόμο να κάνουμε, μπροστά μας" είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:
"Θα ήθελα, αφού σας ευχαριστήσω, έχοντας καταθέσει ήδη το σεβασμό μου για την προσπάθειά σας για ότι κάνατε μέχρι σήμερα, να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε την προσπάθεια στο μέλλον που έρχεται, με την δική μας υπόσχεση, ότι αυτό το μέλλον θα είναι ευοίωνο. Θα φέρουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας σε ένα επίπεδο ισχύος που δεν έχουμε ξαναδεί στο νέο ελληνικό κράτος".
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ατζέντα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Ατζέντα 2030, που αποτελεί όπως είπε μια "φιλόδοξη προσπάθεια, ίσως, η πιο φιλόδοξη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, στην ελληνική ιστορία, στην ιστορία των νεώτερου ελληνικού κράτους" μεταρρύθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, μεταπολιτευτικά κι συνέχισε :
"Θέλουμε να περάσουμε σε μία νέα εποχή, είναι υποχρεωτικό να περάσουμε σε μία νέα εποχή. Όπως ξέρετε, τα πάντα γύρω μας αλλάζουν και ο γεωπολιτικός μας ορίζοντας, λυπάμαι να πω, είναι γεμάτος από δυσκολίες και "σύννεφα". Το έχω πει πάρα πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Δεν έχουμε την ευτυχία του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, να έχουμε ασφαλή σύνορα γύρω μας. Υπάρχει - έστω κι αν ο αέρας και τα νερά του Αιγαίου είναι πιο ήρεμα - υπάρχει διεκδίκηση επί της χώρας, υπάρχει αμφισβήτηση των γεωγραφικών και των νομικών της συνόρων, υπάρχει ισχύουσα απειλή πολέμου εναντίον μας.
Δε γνωρίζω να υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη, κατά της οποίας να έχει εκδοθεί απειλή πολέμου και μάλιστα, εάν ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της. Νόμιμο δικαίωμα της. Δικαίωμα, κατοχυρωμένο στις διεθνείς συνθήκες στον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο".
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη νέα αντίληψη, που η "ατζέντα 2030" προσπαθεί να καλλιεργήσει και να προωθήσει προς όφελος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
"Το 2030 είχε επίσης και μία άλλη στόχευση. Να μεταφέρει μία νέα κουλτούρα, η οποία οδηγεί στην παραγωγή από ελληνικά χέρια και από ελληνικά μυαλά καινοτόμων λύσεων, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, που οι ίδιες οι ένοπλες δυνάμεις προτεραιοποιούν και που τα γενικά επιτελεία ζητούν να καλυφθούν, ως ανάγκες και ως προβλήματα".
Ο Υπουργός αναφέρθηκε σχετικά στην υπερψήφιση πριν από λίγες μέρες από την ελληνική βουλή "με συντριπτική πλειοψηφία και, μάλιστα, στο μέσο προεκλογικής περιόδου, με πλειοψηφία 80 - 90%" διατάξεων, που οδηγούν στη δημιουργία ενός νέου νομικού προσώπου, του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, με αποστολή "να συνδέσει τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με την παραγωγική δυνατότητα του ανθρώπινου και του συστημικού κεφαλαίου στην πατρίδα μας" και πρόσθεσε:
"Τη δυνατότητα, δηλαδή, να καλύψουμε, να το πω πρακτικά, τις ανάγκες μας, μόνοι μας. Ιδίως, τις ανάγκες μας σε πολλαπλασιαστές ισχύος, σε προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας και στη συντήρηση των συστημάτων, που ήδη επιχειρούν".
Ο υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από την επιθεώρηση των συστημάτων και αναφέρθηκε και στην ανάγκη ύπαρξης μιας "ομόθυμης αντίληψης" για την άμυνα, τα επόμενα χρόνια.
"Είδα μερικές εντυπωσιακές λύσεις προηγουμένως εδώ, περπάτησα και ξεναγήθηκα στο εργοστάσιο. Πρέπει και θα καταβάλουμε όλοι μία πολύ μεγάλη προσπάθεια στα χρόνια που έρχονται, ώστε, στην επόμενη δεκαετία, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε μία νέα εποχή. Και σε αυτή την προσπάθεια, εκτός από τα επαγγελματικά μας στελέχη και τους πολιτικούς υπαλλήλους, χρειαζόμαστε μία ομόθυμη αντίληψη, της οποίας, όπως είπα προηγουμένως, είστε απαραίτητο στοιχείο", ανέφερε .
"Η τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή δηλώνει και την πολύ μεγάλη εθνική συναίνεση στην προσπάθεια. Δεν έχει κομματικό χαρακτήρα. Δεν αφορά ούτε κόμματα, ούτε παρατάξεις, ούτε υπουργούς, ούτε κυβερνήσεις. Αφορά την επιβίωση της πατρίδας μας".
Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια επισκέφθηκε τη μητρόπολη Νεάπολης Συκεών και συναντήθηκε με το μητροπολίτη κ.κ. Βαρνάβα.

«Ο δεξιός λαϊκισμός με υπαρκτό και τον αριστερό λαϊκισμό, κινδυνεύει να εκτροχιάσει την ευρωπαική πορεία»

«Δημιουργείται ένα ρεύμα, φοβάμαι, στην Ευρώπη, κυρίως από δεξιό λαϊκισμό, με υπαρκτό και τον αριστερό λαϊκισμό, ο οποίος κινδυνεύει να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή πορεία» την ίδια ώρα που «η Ευρώπη αντιμετωπίζει σωρεία απειλών και επίσης μια μεγάλη σειρά σημαντικών επιλογών που πρέπει να κάνει για το μέλλον της», σχολίασε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS FM 107,7 της Θεσσαλονίκης, εν όψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου.
«Όλες οι λαϊκιστικές δυνάμεις, ενώ θέτουν υπαρκτά ερωτήματα δίνουν τελείως λάθος απαντήσεις και οδηγούν όλο το πολιτικό διάλογο και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα προς μια τελείως λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε.
«Η παραδοσιακή πολιτική έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Υπάρχουν βεβαίως και πραγματικές συνθήκες, αλλά ρεύματα τέτοιας μορφής εκμεταλλεύονται υπαρκτά κενά ή αποτυχίες των καθιερωμένων πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη», παρατήρησε.
«Το θέμα όμως είναι το αύριο. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα πάει μπροστά. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για την Ευρώπη. Θεωρώ ότι είναι το πιο προηγμένο επίτευγμα συνεργασίας κρατών στην ιστορία του πλανήτη».
Σε ερώτηση εάν κινδυνεύει αυτό, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Βεβαίως κινδυνεύει. Φανταστείτε μία Γαλλία με ακροδεξιά Πρόεδρο». Παράλληλα σχολίασε ότι «η Ιταλίδα πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποίησε επιχειρήματα εσωτερικά για να εκλεγεί, όμως κυβερνά τελείως διαφορετικά. Οι ευρωπαϊκές θέσεις της κ. Meloni είναι θέσεις των χριστιανοδημοκρατών, και μη σας πω, σε μερικά θέματα ίσως πάει και λίγο πιο κεντρώα. Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας έχει απολύτως ευρωπαϊκές θέσεις στα θέματα της Άμυνας, της ενιαίας άμυνας».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι «θα έχουμε εξελίξεις στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα επειδή δημιουργείται αντίληψη κινδύνου στην Ευρώπη. Κυρίως αυτή τη στιγμή αφορά στη Ρωσία, την εισβολή στην Ουκρανία. Μην περιμένετε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο αύριο το πρωί. Δεν θέλω να δημιουργήσω ελπίδες όμως. Είναι πολύ σημαντικό ότι πάμε προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.
Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε σειρά πρωτοβουλιών με τη Γερμανία, με τη Γαλλία, την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με τον Πολωνό πρωθυπουργό για την κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, τη δημιουργία ενός αντιαεροπορικού θόλου πάνω από τη χώρα.
«Θα είναι πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό να στηθεί πάνω από την Ευρώπη, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της στρατηγικές απειλές. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Βασίζεται στον βραχίονα του ΝΑΤΟ, δηλαδή στην πραγματικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών».
Απαντώντας στην κριτική (του ΚΚΕ και όχι μόνο) για τη στάση της χώρας μας έναντι της Ρωσίας, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι «ήμουν στην Μόσχα τρεις μέρες πριν εισβάλλουν. Για να δω τον Λαβρόφ, να του ζητήσω την προστασία της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία πλέον δεν υφίσταται, παρεμπιπτόντως».
Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είχε μία βασική επιλογή, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: είτε να σταθεί στην επιλογή της πάγιας εξωτερικής πολιτικής προστασίας των συνόρων επί τη βάσει των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είτε να αρχίσει να σχετικοποιεί την ίδια την αρχή επί της οποίας βασίζεται η ύπαρξή της. Το δεύτερο δεν υπήρξε επιλογή για εμάς ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι εμείς μπορούμε να νομιμοποιήσουμε εισβολή. Τότε τι κάνουμε; Πυροβολούμε τα πόδια μας...». «Άρα, όταν ασκείται κριτική, αυτή η κριτική πρέπει να υποδείξει και την άλλη επιλογή. Εδώ δεν υπήρχε επιλογή». ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογής του Donald Trump στις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «η Ελλάδα πάντα, διαχρονικά, δουλεύει με όλο το σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε δουλέψει ξανά με διοίκηση Trump. Εάν ο αμερικανικός λαός επιλέξει τον Trump, εμείς θα ξαναδουλέψουμε με αυτήν την διοίκηση. Τι θα κάνει η Αμερική ως προς την Ουκρανία είναι δικό της θέμα». Ως προς τις πάγιες αρχές, πρόσθεσε, «νομίζω ότι έχουμε πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες διακομματικά ότι είμαστε ο αξιόπιστος σύμμαχός τους στην περιοχή, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς κόμματα. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν ανήκει στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού, είχε πολύ καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θυμίζω».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις υψηλές αμυντικές δαπάνες, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «όσοι λένε ότι χαλάμε πολλά θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα βασικό επιχείρημα: αν η Ελλάδα είναι άοπλη, η Τουρκία θα την σεβαστεί;. Εάν μου πουν "ναι", τότε πάρα πολύ ωραία. Κι εγώ προτιμώ σχολεία και νοσοκομεία, να είμαστε ειλικρινείς».
Παράλληλα επανέλαβε ότι «ούτε κατ' ελάχιστον έχουν μετακινηθεί οπλικά συστήματα οποιασδήποτε μορφής από τα νησιά, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί με καλύτερα ακόμη. Μιλάμε για κάποια λίγα θωρακισμένα οχήματα». «Όταν λέμε δώσαμε, εννοούμε πουλήσαμε, και όχι στην Ουκρανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Τσεχία. Πουλήσαμε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η πώληση πυρομαχικών στην Τσεχία έδωσε μια ανάσα στον προϋπολογισμό μας. Μας βοήθησε στη συντήρηση συστημάτων μας που ήταν μη συντηρημένα την δεκαετία της κρίσης».
Τέλος, για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι «για εμένα είναι εξαιρετικό κέρδος για την Ελλάδα που έχει τη διοίκηση και παρουσία στην επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" για δεκαπέντε λόγους. Αποκτά πολιτικό βάρος, τη σέβονται οι χώρες της περιοχής διότι καταλαβαίνουν ότι έχει δυνατότητα να λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αραβικού Κόλπου και ξέρουμε ποιες χώρες είναι εκεί. Αποκτούν πρακτική εμπειρία τα πληρώματά μας και προστατεύουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα και τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης».
Για δε τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ, ο κ. Δένδιας ανέφερε «βεβαίως εκτίθεται, μάλιστα, εκτίθεται. Οι άνθρωποι αυτοί είναι επαγγελματίες. Ξέρουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν. Η συνταγματική τους υποχρέωση είναι να υπερασπίζουν τα συμφέροντα το ελληνισμού. Εκεί υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ελληνισμού. Με κίνδυνο της ζωής τους; Βεβαίως με κίνδυνο της ζωής τους! Το ξέρουμε όλοι αυτό. Αλλά τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν τις έχεις για να μην τις βάζεις ποτέ σε κίνδυνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης