Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επικίνδυνα παιχνίδια με την άμυνα της Ελλάδας - Η αποστολή S-300 στην Ουκρανία - Αινιγματική δήλωση από Μαξίμου

Επικίνδυνα παιχνίδια με την άμυνα της Ελλάδας - Η αποστολή S-300 στην Ουκρανία - Αινιγματική δήλωση από Μαξίμου
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, όπου και θα τεθεί το θέμα για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Τα επικίνδυνα παιχνίδια με την άμυνα της Ελλάδας αλλά και την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας, συνεχίζει η κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διατηρώντας τη χώρα στη λάθος πλευρά της ιστορίας.
Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι οι η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO, προκειμένου να δώσουν περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία, όπως Patriot και S-300. Όπως φαίνεται όλα θα αποκαλυφθούν στη συνεδρίαση υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ σήμερα (22/4/2024), στο Λουξεμβούργο, όπου συμμετέχει και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός μαθαίνει από τρίτους τις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ήταν τέλη Μαΐου του 2022 όταν ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, είχε αποκαλύψει ότι η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία.
Μετά το δημοσίευμα των Financial Times τίθεται εκ νέου θέμα μυστικής διπλωματίας, ενώ η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, κάθε άλλο παρά κατεύνασε τα πνεύματα, καθώς απέφυγε τη σαφή διάψευση των πληροφοριών που θέτουν για ακόμα μία φορά ζήτημα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μαρινάκης περιορίστηκε στη... δέσμευση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η αεράμυνα της χώρας.

Η... βόμβα των Financial Times

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους Financial Times, Ελλάδα και Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να απαιτήσει περισσότερη βοήθεια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ σήμερα.
Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, οι ηγετές της Ελλάδας και της Ισπανίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Pedro Sanchez, δέχθηκαν πιέσεις για να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot συν άλλα όπως S-300, άκουσαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία επικείμενη απειλή.
«Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά», είπε μια από τις πηγές.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πίεση για δωρεά συστημάτων θα ενταθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας όλων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο σήμερα Δευτέρα. Το Κίεβο θεωρείται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα παλιά συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και για τα οποία έχουν εμπειρία.

Η σιβυλλική δήλωση Μαρινάκη

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στις πληροφορίες των FT, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ίδιος απέφυγε τη σαφή διάψευση και προέβη σε μια σιβυλλική δήλωση, σύμφωνα με την οποία δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η αεράμυνα της χώρας.
«Μέχρι στιγμής, εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθειά μας στην Ουκρανία, στον ουκρανικό λαό. Έγινε και σχετική επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση -το ξεκαθαρίζω αυτό για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση- που θα διακινδυνεύσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Εμείς έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις. Σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης

Για μυστική διπλωματία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά και τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να απαντήσουν άμεσα για το εάν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε πιέσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παραχωρήσει τα αντιπυραυλικά συστήματα S 300 στην Ουκρανία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
«Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος κ. Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης