Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Αδιαπέραστος θα καταστεί ο εναέριος χώρος της χώρας μας σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα

Δένδιας: Αδιαπέραστος θα καταστεί ο εναέριος χώρος της χώρας μας σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα
"Η Ελλάδα οφείλει να μεταβεί από την εποχή των πολλών τύπων μαχητικών αεροσκαφών, στην εποχή της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης ομοιοτυπίας", τόνισε ο Ν. Δένδιας
Σχετικά Άρθρα
«Η διαδικασία ώστε ο εναέριος χώρος της χώρας μας να καταστεί σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα, αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ν. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τόνισε πως «υπάρχει ήδη πρόβλεψη για τη σχετική δαπάνη στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Μέσω της στροφής που επιχειρούμε στις νέες τεχνολογίες των Ενόπλων Δυνάμεων, με την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, έχουμε εντάξει την ανάπτυξη της άμυνας σε από αέρος επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από drones, στο νέο Οικοσύστημα Αμυντικών Τεχνολογιών, του υπό ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ), όπως και στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί προτεραιότητά μας η εξάλειψη τυχόν υστερήσεων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, με τη δημιουργία αντιαεροπορικού «Θόλου» και «Θόλου» αντι-drones, που θα προστατεύει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας».
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα οφείλει να μεταβεί από την εποχή των πολλών τύπων μαχητικών αεροσκαφών, στην εποχή της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης ομοιοτυπίας, που σημαίνει ότι θα διαθέτει στο μέλλον 200 αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς, δηλαδή F-16 Viper, Rafale και F- 35, έχοντας έναν από τους πιο ομοιογενείς αλλά και πιο σύγχρονους στόλους μαχητικών στον κόσμο.
«Για τα F-35 μάλιστα παραλήφθηκε πρόσφατα η επιστολή αποδοχής (LoA) της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα. Αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον αγοράς για τα F-4, όπως και για τα Mirage 2000- 5 και τα F-16 Block 30, αυτό θα είναι καλοδεχούμενο. Θα πρέπει να καταστεί σαφές πάντως ότι η αντικατάστασή τους δεν πρόκειται να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όπου βρίσκονται τα F-4 σήμερα, πρόκειται να επιχειρούν σε λίγα χρόνια τα F-35», πρόσθεσε.
Ακόμη, σημείωσε ότι το μοντέλο της στρατιωτικής θητείας επανεξετάζεται, με στόχο ριζικές αλλαγές.

Επιχείρηση «Ασπίδες»

Για την επιχείρηση «Ασπίδες» ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι το πλήρωμα της φρεγάτας «Ύδρα» «επιδεικνύει εξαιρετικό επαγγελματισμό υπό δύσκολες συνθήκες και παραμένει σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή».
«Μέχρι αυτή τη στιγμή έχει εκτελέσει δεκάδες αποστολές εγγύς προστασίας σε εμπορικά πλοία και αρκετές αποστολές monitoring, προστατεύοντας εμπράκτως την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή» συνέχισε.
Πρόσθεσε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο των «Ασπίδων» βρίσκεται στην Ελλάδα, με διοικητή τον Έλληνα υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, ενώ όσον αφορά το πότε θα επιστρέψει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας η φρεγάτα «Ύδρα» και το πότε θα αντικατασταθεί από άλλη φρεγάτα που διαθέτει επίσης τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, «αυτό αναμένεται να συμβεί εντός του επόμενου μήνα».

Για ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός ανέφερε ότι «η νηνεμία επί του πεδίου είναι σαφώς καλοδεχούμενη» αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την κατεύθυνση την οποία θα επιλέξει όταν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δραστηριότητα ο Πρόεδρος Erdogan».

Eυρωεκλογές

Για τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «το ενδεχόμενο να θεωρήσουν οι πολίτες ότι οι ευρωεκλογές είναι μία 'δημοσκόπηση', είναι υπαρκτό, όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς δεν εκλέγεται κυβέρνηση».
«Στη συγκυρία αυτή όμως, κατά την οποία οι δυνάμεις του λαϊκισμού καραδοκούν για μια δυναμική επανεμφάνισή τους, οφείλουμε ως Νέα Δημοκρατία να θέσουμε το διακύβευμα, το οποίο ξεπερνά τον ορίζοντα των συγκεκριμένων ευρωεκλογών, της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας», πρόσθεσε.
«Όσον αφορά το ποιο θα είναι το επιτυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα, ας μην ψάχνουμε για συγκεκριμένους αριθμούς. Θα είναι επιτυχημένο κάθε εκλογικό αποτέλεσμα που θα καθιστά σαφές ότι θα συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η πορεία της χώρας, με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πηδάλιό της», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης