Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Κυπριακό: Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή η διασύνδεσή του με ευρωτουρκικά

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Κυπριακό: Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή η διασύνδεσή του με ευρωτουρκικά
«Η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί» τονίζουν από την ηγεσία της τουρκικής διπλωματίας
«Η διασύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς», δηλώνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι «οι αποφάσεις για τη χώρα μας που ελήφθησαν στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Απριλίου 2024 αποτελούν νέο παράδειγμα έλλειψης στρατηγικού οράματος της ΕΕ για τη χώρα μας και τις παγκόσμιες εξελίξεις».
Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής τονίζουν ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μια σχέση με τη χώρα μας με στόχο τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος.
Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή ασυνέπεια το γεγονός ότι δεν μπορεί να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ/Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Borrell και την Επιτροπή της ΕΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η διασύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς. Η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό ή σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», σημειώνεται.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη για ένταξη στην ΕΕ.
«Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της συνεργασίας μας σε ορισμένους τομείς. Θα ανασκοπήσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία την επόμενη περίοδο», σημεώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης