Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παρέμβαση του ΥΠΕΞ της Πολωνίας Sirorski από Δελφούς: Μόνο η Κίνα μπορεί να πείσει τον Putin να σταματήσει τον πόλεμο

Παρέμβαση του ΥΠΕΞ της Πολωνίας Sirorski από Δελφούς: Μόνο η Κίνα μπορεί να πείσει τον Putin να σταματήσει τον πόλεμο
«Αυτοί που πραγματικά μπορούν να πείσουν τον Putin να σταματήσει τον πόλεμο είναι οι Κινέζοι», εκτίμησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας
Τις ανησυχίες της Βαρσοβίας σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα, ανέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, κ. Radoslaw Sirorski, σε συζήτηση με τον κ. Nik Gowing, Co-Director Thinking the Unthinkable, με τίτλο: «Πώς να διασφαλίσουμε περισσότερη ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη ρωσική απειλή».
«Αυτοί που πραγματικά μπορούν να πείσουν τον Putin να σταματήσει τον πόλεμο είναι οι Κινέζοι», εκτίμησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, αναφερόμενος στις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, που επιθυμεί να ξεκινήσει η Ελβετία, στις οποίες όμως δε θα συμμετάσχει αντιπρόσωπος της Μόσχας.
«Δεν έχω ακούσει τον Putin να λέει ότι θέλει ειρήνη, ο στόχος εξ αρχής ήταν να εξαλείψει το Ουκρανικό κράτος», είπε προσθέτοντας, ότι «για να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, θα πρέπει να υπάρχει θέληση για ειρήνη, κάτι που δε θέλει ο επιτιθέμενος».
Ενώ, είπε, χαρακτηριστικά ότι «η Ελβετία θα βοηθούσε περισσότερο αν έδινε Patriots στην Ουκρανία από την ειρηνευτική διαδικασία που προωθεί όπου δε θα είναι παρόν εκπρόσωπος της Ρωσίας».
Όσον αφορά την Πολωνία, είπε ότι εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, ξοδεύουμε πάνω από το 2% του ΑΕΠ μας για την άμυνα, μας ακολουθεί η Ελλάδα, αυτό δείχνει πόσο σοβαρά παίρνουμε τη ρωσική απειλή.
Όσοι μιλούν σοβαρά, ξοδεύουν και τα χρήματα, είπε ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας, καθώς η χώρα του αυξάνει κάθε χρόνο τις αμυντικές δαπάνες, εξαιτίας της ρωσικής απειλής.
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, είπε ότι «επειδή δεν ξέρουμε τις προθέσεις του επόμενου Αμερικανού Προέδρου, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες άμυνας στο εσωτερικό της Ευρώπης» και τόνισε ότι χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον Putin.
Για να δείξει τη σημασία της ρωσικής απειλής θύμισε ότι παλαιότερα ο κ. Putin έλεγε την Ουκρανία ψεύτικη χώρα, τώρα λέει το ίδιο ο κ. Medvedev για τη Λετονία, προσθέτοντας ότι «οι δικτάτορες λένε από πριν τις προθέσεις τους» και εμείς θεωρούμε ότι δε μιλάνε σοβαρά, αλλά τελικά μιλάνε σοβαρά.
Ο κ.. Sirorski τόνισε ότι πριν την εισβολή δεν περίμενε ότι η Ουκρανία θα τα πάει τόσο καλά, δεδομένου ότι δύο και πλέον χρόνια μετά την εισβολή έχει ένα λειτουργικό κράτος και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της. Και εκτίμησε ότι η Ρωσία είναι αυτή που δεν τα πάει καλά, για παράδειγμα έχει χάσει μέρος του στόλου της από μία χώρα που δε διαθέτει καν ναυτικό.
Σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα, ανέφερε την εμπλοκή της Μόσχας στο βρετανικό δημοψήφισμα, θυμίζοντας ότι η Ρωσία χρηματοδοτούσε την καμπάνια υπέρ του Brexit και είδαμε το αποτέλεσμα. «Πρέπει να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», είπε.
Τέλος, τόνισε την αποφασιστικότητα της Μόσχας, καθώς παρότι στη Δύση είμαστε 20 φορές πλουσιότεροι από τη Ρωσία, η Μόσχα έχει κινητοποιήσει καλύτερα τους πόρους που διαθέτει για πόλεμο.
Ανέφερε, εκτιμήσεις για 155 με 160 χιλιάδες νεκρούς Ρώσους, αριθμός δεκαπλάσιος από αυτούς που έχασε η Ρωσία στο Αφγανιστάν μέσα σε δέκα χρόνια.
Τριπλάσιος είναι ο αριθμός των τραυματιών, πράγμα που σημαίνει ότι μισό εκατομμύριο νέοι Ρώσοι βρίσκονται εκτός της παραγωγικής διαδικασίας.
Και πρόσθεσε, ότι, προφανώς ο Putin προτίθεται να χάσει περισσότερους, ενώ έχει ήδη χάσει και τη μεγαλύτερη αγορά ενέργειας, την Ευρώπη.
Το θέμα, είπε, είναι ποιος θα κρατήσει περισσότερο σε αυτό τον πόλεμο. «Η Ουκρανία δεν μπορεί μόνη της, πρέπει εμείς να τη βοηθήσουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης