Άμυνα – Διπλωματία

«Ούτε βήμα πίσω για το Κυπριακό» λέει ο Tatar ενόψει συνάντησης με Guterres στη Νέα Υόρκη

«Ούτε βήμα πίσω για το Κυπριακό» λέει ο Tatar ενόψει συνάντησης με Guterres στη Νέα Υόρκη
Ο κ. Tatar προανήγγειλε ότι «δεν πρόκειται να εισέλθει ξανά σε μια διαδικασία που έχει εξαντληθεί πλήρως εδώ και 50 χρόνια»
Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την τωρινή μας θέση. Αίτημά μας είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την επιβεβαίωση "της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας», επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης Ersin Tatar έπειτα από τη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι στα κατεχόμενα με τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, οι οποίοι αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των τριών «συγκυβερνώντων» κομμάτων Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό Κόμμα και Κόμμα Αναγέννησης, και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση «μπορεί να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης «με τα εμπάργκο, την απομόνωση, την έλλειψη απευθείας πτήσεων, τα κάθε είδους βάναυσα μέτρα εναντίον μας», το πώς θα είναι η διαδικασία το επόμενο διάστημα.
«Αλλά σίγουρα η δική μας άποψη είναι ότι αν υπάρξει μια οριστική, δίκαιη, μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα είναι σίγουρα μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.
Ο κ. Tatar προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να εισέλθει ξανά σε μια διαδικασία που έχει εξαντληθεί πλήρως εδώ και 50 χρόνια - και κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων του σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντανά.
Η δική του πολιτική, είπε, είναι πλέον εθνική πολιτική της Τουρκίας, έχει τη στήριξή της.
Γι’ αυτό, συνέχισε, θα πάει στην Νέα Υόρκη και στις συναντήσεις του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Προσωπική του Απεσταλμένη, Maria Olguin Cuellar θα πει πως «πρέπει να αρθούν όλα αυτά τα εμπάργκο και η απομόνωση και ύστερα – ίνσιαλλαχ – μπορούμε να συζητήσουμε ποια διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί».
Ως εκ τούτου, δήλωσε, θα τους υπενθυμίσει ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με την κ. Olguin για να αναζητήσουν αν υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αποφασίσει η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ όταν περάσουν 6 μήνες, τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι ζήτησε την συνάντηση με τον κ. Guterres στο πλαίσιο της ισότιμης αντιμετώπισης όταν έμαθε πως θα συναντιόταν στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, και αρχικά του δόθηκε ραντεβού την επομένη το πρωί στις Βρυξέλλες, αλλά δεν προλάβαινε να μεταβεί. Γι’ αυτό, είπε, επέμεινε στην πραγματοποίηση της συνάντησης σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία και τοποθεσία και το ραντεβού έκλεισε για τις 5 Απριλίου στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Tatar ανέφερε ότι αναχωρεί αύριο για την Ουάσιγκτον όπου θα έχει σειρά επαφών κι από εκεί θα πάει στη Νέα Υόρκη όπου η συνάντηση με τον Antonio Guterres θα γίνει την Παρασκευή, 5 Απριλίου.
Ο Τ/κ ηγέτης για ακόμη μια φορά εξέφρασε παράπονα για το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ που ορίζει "τον Ε/κ Πρόεδρο" - κατά την έκφρασή του – ως τον μοναδικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Ersin Tatar συμπλήρωσε ότι όταν επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη θα ενημερώσει και πάλι τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ κι αν χρειαστεί και την ίδια τη «Βουλή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης