Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Tο εθνικό συμφέρον αποτελεί προτεραιότητα - Ύψιστης σημασίας εθνικός στόχος η αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Δένδιας: Tο εθνικό συμφέρον αποτελεί προτεραιότητα - Ύψιστης σημασίας εθνικός στόχος η αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα εξέταζε την αποστολή δικών της στρατιωτικών στο έδαφος της Ουκρανίας στην περίπτωση που ανταποκριθούν χώρες της Δύσης, ο Ν. Δένδιας απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης»
«Σε κάθε περίπτωση το εθνικό συμφέρον αποτελεί προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτει η χώρα μας σε Έβρο, στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και Κρήτη.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Political, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, κληθείς να απαντήσει εάν μας έχει ζητηθεί να αποστείλουμε TOR M1, OSA-AK και S-300 για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας, ανέφερε ότι «δεν νοείται η απόσυρσή τους ,από το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας όπου είναι ενταγμένα, χωρίς την αντικατάστασή τους με οπλικά συστήματα παρόμοιων ή ανώτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Επιπρόσθετα, όπως ισχύει για όλα τα οπλικά συστήματα, κατά την προμήθειά τους, υφίστανται νομικές δεσμεύσεις για την πώληση ή παραχώρησή τους. Σε κάθε περίπτωση το εθνικό συμφέρον αποτελεί προτεραιότητα».
Ακόμη, σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα εξέταζε την αποστολή δικών της στρατιωτικών στο έδαφος της Ουκρανίας στην περίπτωση που ανταποκριθούν χώρες της Δύσης, απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Eπιχείρηση «Ασπίδες»

Για την αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά θάλασσα ο κ. Δένδιας αφού επανέλαβε ότι «η αποστολή της αυτή εμπεριέχει κινδύνους» διευκρίνισε ότι «το πλοίο που ανέλαβε τη συγκεκριμένη αποστολή, είναι απολύτως αξιόπλοο και διαθέτει τα οπλικά συστήματα και τα μέσα αυτοπροστασίας που του επιτρέπουν να εκτελέσει επιτυχώς την αποστολή του, τα οποία ενισχύθηκαν μάλιστα πριν τον απόπλου του».
Πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση «Ασπίδες» αποτελεί ένα πρώτο βήμα για δημιουργία αμυντικού βραχίονα στην ΕΕ. Ανέδειξε την ανάγκη για ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, ικανό να δρα σε ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα και το οποίο – και με τα πλοία που ήδη διαθέτει – μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις τρέχουσες προκλήσεις. Το απέδειξε το καλοκαίρι του 2020. Βεβαίως, οφείλουμε να μεριμνάμε και για την ενίσχυσή του σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα».

Για φρεγάτες

Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί «κυρίαρχη προτεραιότητα στην «Ατζέντα 2030», την οποία ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από την ίδρυση του ελληνικού κράτους», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας ανέφερε τα εξής:
- «Όσον αφορά τις Constellation, η αποδοχή από τις ΗΠΑ της πρότασης να συμμετέχουμε στη ναυπήγηση νέων φρεγατών αυτού του τύπου, είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Η αποδοχή αυτή έχει τεράστιο επιχειρησιακό όφελος, καθώς η χώρα μας, σε συνδυασμό με την απόκτηση των 3 νέων FDI, έχει τη δυνατότητα να μπει στην επόμενη δεκαετία με νεότευκτα, στο μεγαλύτερο μέρος του στόλου της, πλοία. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Παράλληλα, με την προμήθεια των Constellation, υλοποιούμε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μας, με εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων φρεγατών, την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους και την επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, όπως μεταξύ άλλων στα μη επανδρωμένα σκάφη, στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και κάτω από αυτή, για την επέκταση της επιχειρησιακής μας ευελιξίας».
- Σχετικά με τις γαλλικές φρεγάτες FDI Belharra, ανέφερε πως  «η προμήθεια των τριών φρεγατών FDI Belharra αποτελεί ύψιστης σημασίας εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Πολεμικό Ναυτικό, ενισχύοντας σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Η πρόοδος του προγράμματος είναι ομαλή και τηρείται το χρονοδιάγραμμα, με την πρώτη φρεγάτα, την "Κίμων", να αναμένεται να παραδοθεί το 2025. Όσον αφορά την 4η FDI, όντως υφίσταται δικαίωμα προαίρεσης στο αρχικό συμβόλαιο. Η μη ενεργοποίηση της προαίρεσης οφείλεται στην ανάγκη ιεράρχησης και αναθεώρησης των αμυντικών προτεραιοτήτων καθώς και της επαναξιολόγησης των επιχειρησιακών απαιτήσεων από τα Γενικά Επιτελεία. Παρότι η προαίρεση για την 4η FDI δεν ενεργοποιήθηκε, η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής προμήθειας επιπλέον φρεγατών FDI, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες αμυντικές ανάγκες και τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα».
- Για τις αμερικανικές φρεγάτες LCS σχολίασε ότι «εφόσον οι LCS είναι πλήρως επιχειρησιακές και μας δοθούν δωρεάν, είναι ένα σύστημα το οποίο θα αξιολογηθεί από τα Γενικά Επιτελεία. Αλλά η απόφαση θα ληφθεί αφού υποβληθούν οι εισηγήσεις του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ, οι οποίες αυτονόητα θα λάβουν υπόψη τους την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα πλοία τα οποία προσφέρονται προς παραχώρηση».
- Για το θέμα της απόκτησης κορβετών επανέλαβε ότι «το πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με νέες κορβέτες έχει ανασταλεί, αλλά δεν έχει ακυρωθεί, καθώς βρισκόμαστε σε αναμονή των προτάσεων των Γενικών Επιτελείων, στο πλαίσιο της προτεραιοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παράλληλα, όμως, στοχεύουμε και στην αλλαγή σελίδας σε επίπεδο νοοτροπίας, με μια σταδιακή μετάβαση από τη νοοτροπία «αγοράζω από το ράφι» στην νοοτροπία της συμπαραγωγής, όπως στην περίπτωση των Constellation».

Για ΕΑΒ

Για τη μελλοντική πορεία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ο κ. Δένδιας αφού επανέλαβε πως « δεν νοείται Πολεμική Αεροπορία χωρίς την ΕΑΒ», σημείωσε πως «η αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με την ΕΑΒ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελεί ύψιστης σημασίας εθνικό στόχο».
«Είναι γεγονός ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Όμως, η ΕΑΒ διαθέτει έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και σημαντική τεχνογνωσία. Με την κατάλληλη στρατηγική, με επενδύσεις και ορθολογική διοίκηση, μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και να φτάσει σε υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΑΒ έχει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει. Έχει τον χρόνο, τα εφόδια και την απαραίτητη υποστήριξη από την κυβέρνηση. Στόχος μας να καταστεί αξιόπιστος πάροχος υπηρεσιών υποστήριξης για τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ανταγωνιστικός «παίκτης» στην παγκόσμια αγορά αμυντικών συστημάτων και σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εγχώριας προστιθέμενης αξίας», πρόσθεσε.

Στεφανοβίκειο

Για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Στεφανοβίκειο μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ,όπου εδρεύει η 1η ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε πως «εργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις».
«Το πλημμυρικό φαινόμενο προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας σημαντικές υποδομές. Μία από τις λύσεις που εξετάζουμε είναι η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε άλλη τοποθεσία. Ωστόσο, αυτή η λύση είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, καθώς απαιτεί την εύρεση κατάλληλης τοποθεσίας, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και τη μεταφορά του εξοπλισμού. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξετάζει και θα εισηγηθεί στο ΓΕΕΘΑ και στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας όλες τις πιθανές λύσεις. Στόχος μας η τελική επιλογή να είναι βιώσιμη, οικονομικά αποδοτική και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της Αεροπορίας Στρατού», συμπλήρωσε.

Ελλάδα - ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Αθήνα έχει κεφαλαιοποιήσει και σε ποιο βαθμό, σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, τη σχέση της με την Ουάσιγκτον ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «οι διμερείς σχέσεις μας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο που υπήρξαν σε βάθος πολλών δεκαετιών, βασισμένες σε κοινές αρχές και αξίες. Με την υπογραφή των συμφωνιών, αλλά και με την επιτυχημένη πραγματοποίηση των ετήσιων γύρων Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα πλέον αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
«Αξίζει απλώς να αναφέρω τη συμπερίληψη της Αλεξανδρούπολης στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ και τις σχετικές αναφορές για τη σπουδαιότητά της στο κοινό ανακοινωθέν του Στρατηγικού Διαλόγου. Ο αναβαθμισμένος αυτός ρόλος της Ελλάδας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς το εύθραστο περιβάλλον ασφάλειας που μας περιβάλει στην ευρύτερη περιοχή μας. Με την αναβάθμιση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ, ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό και η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Αρκεί να αναφέρω την αναβάθμιση της Σούδας, τη μετατροπή μεγάλου αριθμού F-16 σε VIPER, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35, τη διαπραγμάτευση για συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Constelation και αρκετά άλλα. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από αυτά και μόνο τα παραδείγματα, η αναβάθμιση των σχέσεών μας έχει αποδώσει καρπούς. Βεβαίως, στόχος μας είναι η διαρκής ενίσχυση των σχέσεών μας, η οποία αποφέρει κοινά οφέλη για Ελλάδα και ΗΠΑ» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων επανέλαβε ότι «για να υπάρξει πραγματικά αλλαγή σελίδας στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και όχι απλώς μία «ύφεση», θα πρέπει η γειτονική μας χώρα να ενστερνιστεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όχι κατ' ανάγκη με την ένταξή της στην Ε.Ε. - την οποία πάντως η Ελλάδα υποστηρίζει παγίως και ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας - αλλά με την αποδοχή, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, όσων ως σύστημα Δικαίου προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, οι αρχές της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καλής γειτονίας, της ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος παλινδρόμησης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων στα όσα βιώσαμε πριν λίγα χρόνια, με ενδεικτικό παράδειγμα το 2020».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης