Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά τον σάλο η κυβέρνηση παραδέχθηκε την τεράστια αποστολή όπλων στην Ουκρανία – Επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή για Ελλάδα

Μετά τον σάλο η κυβέρνηση παραδέχθηκε την τεράστια αποστολή όπλων στην Ουκρανία –  Επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή για Ελλάδα
Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Ελευσίνα, όπου φόρτωσε οπλισμό
Σχετικά Άρθρα
Επίσημη παραδοχή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την πολύ επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στο μέτωπο των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Ελευσίνα, όπου φόρτωσε οπλισμό.
Στην αποστολή οπλισμού συγκαταλέγονται 2.000 ρουκέτες Zuni 5 ιντσών, 180 ρουκέτες 2,75 ιντσών, 90.000 βλήματα 90 χιλιοστών, 4 εκατομμύρια σφαίρες και 70 οβιδοβόλα M114A1 αμερικανικής κατασκευής των 155 χιλιοστών.

Κεφαλογιάννης (ΥΦΕΘΑ): Στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία αλλά όχι κρυφά 


Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open δεν διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ενώ είπε πως η αποστολή οπλισμού δεν γίνεται «εν κρυπτώ».
«Από την πρώτη στιγμή έχουμε πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ουκρανίας κι ότι θα τη στηρίξουμε με αποστολή ανθρωπιστικού και στρατιωτικού υλικού.
Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι κρυφές, έχουν συζητηθεί με όλα τα κόμματα κι υπάρχουν σχετικές ενημερώσεις.

antonov_2.png
Δεν κάνουμε κάτι κρυφά.
Αυτά που στέλνουμε, σύμφωνα με το αρμόδιο επιτελείο, δεν είναι πολύτιμα επιχειρησιακά.
Ό,τι φεύγει από τη χώρα είναι μη αναγκαίο επιχειρησιακά», σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, λέγοντας πως δεν γίνεται κρυφά. Στρατιωτικό υλικό από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού

Ο εξοπλισμός θα αγοραστεί από την Τσεχία και θα σταλεί απευθείας στην Ουκρανία.
Τσέχοι και Έλληνες αξιωματούχοι διαπραγματεύονται τις τιμές για αυτά τα συστήματα, μετά την οποία θα υπογραφεί διμερής συμφωνία.
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι Έλληνες αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι είναι ακριβώς τα πυρομαχικά που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία και πως η πρότασή τους θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών των Ουκρανών.
Όπως αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, τα πυροβόλα προέρχονται από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού και θεωρούνται χρήσιμα για την Ουκρανία.
Είναι η δεύτερη παρτίδα M114 που η Ελλάδα θα πουλήσει στην Τσεχία για μεταφορά στην Ουκρανία.

Συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα.
Αναμένεται ότι θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας πως η ροή όπλων και πυρομαχικών πρέπει να διατηρηθεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να επιβιώσει αυτή τη δύσκολη άνοιξη.
Η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και έχει στείλει σοβιετικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 σε αντάλλαγμα για κάπως πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα Marder γερμανικής παραγωγής.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επισκέφτηκε την Ελλάδα.
Κατά την επίσκεψή του, ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ο Zelensky είπε επίσης ότι η Ουκρανία βασίστηκε στην Ελλάδα για την αεράμυνα στη Μαύρη Θάλασσα.
Αργότερα, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα ανέστειλε τη χρηματοδότηση για προγράμματα υποστήριξης και συντήρησης αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων της σοβιετικής εποχής, καθώς ενδέχεται να μεταφερθούν στην Ουκρανία στο μέλλον.
Πρόσφατα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Σπύρος Λαμπρίδης, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

how.JPG



Η Ουκρανία «δίνει» την ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν στέλνει εν κρυπτώ όπλα στην Ουκρανία αλλά επί της ουσίας αυτό κάνει.
Μόνο που δεν έχει υπολογίσει ότι το ουκρανικό καθεστώς για καθαρά εσωτερικούς λόγους είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακό και δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία για όπλα που λαμβάνει μέσω ευχητηρίων μηνυμάτων προς τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.
Κάνει μάλιστα λόγο για τα όπλα της νίκης.
Όπως είχαν αποκαλύψει οι Ουκρανοί, η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει και το φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) το FIM-92 Stinger, συντασσόμενη σταθερά με την λάθος πλευρά της ιστορίας.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2023 το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ένα ιδιότυπο καλεντάρι με τον οπλισμό, που έχει λάβει από το ΝΑΤΟ, αναφέρεται στο αμερικανικό φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) το FIM-92 Stinger.
«Ο κατάλογος των χορηγών είναι μακρύς και περιλαμβάνει την Ολλανδία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, τη Δανία και την Ελλάδα.
Το όπλο έχει αποδείξει την αξία του στην προστασία των στρατευμάτων της πρώτης γραμμής και των υποδομών από ρωσικά ελικόπτερα, αεροσκάφη και πυραύλους», επισημαίνει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

calendar.JPG
Το ευχαριστώ Zelensky στον Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (9/3/2024) ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τον ευχαρίστησε για τον εξοπλισμό που στέλνει αδιαλείπτως στην Ουκρανία προκαλώντας την οργή της Ρωσίας.
Τον ευχαρίστησε για τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Τον ευχαρίστησε και για το επικοινωνιακό show που προσέφεραν οι δύο άνδρες στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην πόλη (6/3), στην οποία οι Ρώσοι στοχοθέτησαν υπόστεγο με θαλάσσια drones και όχι βέβαια την αυτοκινητοπομπή Zelensky και Μητσοτάκη.

Η…γενναία επίσκεψη και το ευχαριστώ Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για σταθερή υποστήριξή του και τη «γενναία επίσκεψη στην Οδησσό».
«Σας ευχαριστώ για τη σταθερή υποστήριξή σας και τη γενναία επίσκεψή σας στην Οδησσό, αγαπητέ κ. Μητσοτάκη.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία να εκφοβίζει τις χώρες μας ή την Ευρώπη γενικότερα. Μπορούμε να την αποτρέψουμε και να αποκαταστήσουμε την ειρήνη ενεργώντας αποφασιστικά από κοινού» έγραψε σε απαντητική ανάρτησή του στο Χ ο Ουκρανός πρόεδρος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης