Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Καθησυχάζει το υπουργείο Άμυνας: Δεν στέλνουμε στρατό στην Ουκρανία – Δεν ανοίγει Κερκόπορτα η συνεργασία με ΗΠΑ

Καθησυχάζει το υπουργείο Άμυνας: Δεν στέλνουμε στρατό στην Ουκρανία – Δεν ανοίγει Κερκόπορτα η συνεργασία με ΗΠΑ
«Μέσα από αυτή τη σύναψη των μνημονίων με τις ΗΠΑ, δημιουργείται ένας επιπλέον δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας»
Σχετικά Άρθρα
Το μνημόνιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανοίγει την «Κερκόπορτα» για αποστολή στρατού στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.
Συγκεκριμένα, καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε από πολλούς βουλευτές το ενδεχόμενο, πίσω από τη συμφωνία να κρύβεται η αποστολή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία, ο υφυπουργός Άμυνας υπογράμμισε:
«Προφανώς δεν είναι μνημόνια συνεργασίας, τα οποία ανοίγουν την Κερκόπορτα για να στείλουμε στρατό στην Ουκρανία. Ούτως ή άλλως, στο άρθρο 3.6, είναι ρητώς καταγεγραμμένο, ότι μόνο ύστερα από τη γραπτή συγκατάθεση και του άλλου μέρους δύναται να συμμετέχει το στέλεχος σε ένα πεδίο επιχειρήσεων, ή ενδεχομένως πολεμικών επιχειρήσεων. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν Κερκόπορτες. Ίσα-ίσα, υπάρχουν δικλίδες».
Τα δύο μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ που αφορούν στην απόσπαση και τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, Πρόκειται ειδικότερα για την «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου ‘Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκπροσωπούμενου από τον Στρατό των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την απόσπαση/ τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού ‘Αμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ» και την «Κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως εκπροσωπείται από την Ελληνική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, και του Υπουργείου ‘Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως εκπροσωπείται από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με αντικείμενο την τοποθέτηση Προσωπικού ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ».
«Με την κύρωση αυτών των δύο μνημονίων, δεν εμβαθύνουμε απλά τη στρατηγική αμυντική σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά στην ουσία, μέσα από αυτές τις συμφωνίες, αποκρυσταλλώνεται και η σημαντική συμμετοχή που θα έχουν Έλληνες επιτελείς σε ένα μερικό ακαδημαϊκό στρατιωτικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης. «Μέσα από την κοινή δράση και τη συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η χώρα μπορεί να διασφαλίσει τη συλλογή πληροφοριών πάνω στα διδάγματα από το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ισχύος αρκετών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας. Βασικό ζητούμενο είναι και η προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, σημείωσε.
«Μέσα από αυτή τη σύναψη των μνημονίων με τις ΗΠΑ, δημιουργείται ένας επιπλέον δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και των δύο κρατών και συμβάλλει στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης