Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκική NAVTEX αμφισβητεί ακόμα και την ... ύπαρξη της Κύπρου

Τουρκική NAVTEX αμφισβητεί ακόμα και την ... ύπαρξη της Κύπρου
«Η Κύπρος που αναφέρεται στο NAVWARN LARNACA NR MA76-089/24 δεν είναι το αρχικό κράτος της εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960» τονίζει η Άγκυρα
Σφοδρή διπλωματική διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα που πυροδοτήθηκε από τις απόπειρες της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες βορείως των κυπριακών ακτών.
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν Navtex την περασμένη Παρασκευή ενημερώνοντας για έρευνες του σκάφους Bilim 2 μεταξύ 5 και 15 Μαρτίου βόρεια των ακτών της Κύπρου.
Απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Anti-NAVTEX καταγγέλλοντας ότι η τουρκική ενέργεια είναι παράνομη και παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών θαλάσσιας ασφάλειας.
Ακολούθως η τουρκική διπλωματία έσπευσε να ανταπαντήσει με νέα NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας, με την οποία αμφισβητεί, ουσιαστικά, το όνομα «Κύπρος».
Εν προκειμένω η σχετική αντι-Navtex της Τουρκίας τονίζει ότι «η Κύπρος που αναφέρεται στο NAVWARN LARNACA NR MA76-089/24 δεν είναι το αρχικό κράτος της εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960».
«Ως εκ τούτου η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος ‘Κύπρος’ ούτε ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη Ίδρυσης του 1960», προστίθεται.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη ότι «οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ε/κ διοίκησης μέσω του NAVWARN ΛΑΡΝΑΚΑΣ MA84-124/23 είναι άκυρες και ούτε θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης