Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας σε Reuters: Ελλάδα και ΕΕ είναι θορυβημένες από την τακτική των Houthi, έχουν θαλάσσιες νάρκες και υποβρύχια όπλα

Δένδιας σε Reuters: Ελλάδα και ΕΕ είναι θορυβημένες από την τακτική των Houthi, έχουν θαλάσσιες νάρκες και υποβρύχια όπλα
Η ελληνική φρεγάτα Ύδρα απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα για την Ερυθρά Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
Στην αναβάθμιση του ρόλου στην περιοχή διεκδικεί η Ελλάδα συμμετέχοντας στην επιχείρηση της ΕΕ «Ασπίδες» και αναλαμβάνοντας την από ξηράς επιχείρηση συντονισμού των ναυτικών δυνάμεων.
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να το επιτύχει αυτό σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η επιχείρηση της ΕΕ με την ονομασία «Ασπίδες», ξεκίνησε τον περασμένο μήνα για να προστατεύσει τα πλοία από επιθέσεις των Houthi, που πρόσκεινται στο Ιράν και υποστηρίζουν την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Hamas στον πόλεμό της με το Ισραήλ.
Στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, η Ελλάδα ελέγχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και οι επιθέσεις εναντίον των πλοίων της έχουν αυξηθεί. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, ο Πειραιάς, είδε το εμπόριο να μειώνεται κατά 40%.
Η ελληνική φρεγάτα Ύδρα απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα για την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η χώρα ανέλαβε τη διοίκηση της αποστολής της ΕΕ, η έδρα της οποίας θα βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας. Η Ιταλία διοικεί τη ναυτική δύναμη.
«Είναι σημαντικό να πετύχουμε». δήλωσε ο κ. Δένδιας. «Δεν μπορείς να είσαι σταυροδρόμι αν δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν οι δρόμοι. Επομένως, για εμάς (την Ελλάδα) πρόκειται για μια τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα».

Θορυβημένες Ελλάδα και ΕΕ από την απειλή των Houthi

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θορυβημένες από την «εξελιγμένη προσέγγιση» των Houthi, με τις θαλάσσιες νάρκες και τα υποβρύχια όπλα που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις.
Η ασφάλεια των πέντε πολεμικών πλοίων «Ασπίδες» και του πληρώματος, επίσης από τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, ήταν επίσης μια ανησυχία, είπε ο ίδιος, προτρέποντας για στενό συντονισμό με άλλους στόλους στην περιοχή, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολεμικά πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.
«Το να έχουμε μια πολύ στενή επικοινωνία και μια όσο το δυνατόν πιο κοινή προσέγγιση με άλλους στόλους ... είναι κάτι σκόπιμο και σημαντικό», είπε.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αυξήσει τον αμυντικό της ρόλο ως μπλοκ και όχι ως μια συλλογή 27 εθνών όπου η στρατιωτική πολιτική χαράσσεται σε εθνικό επίπεδο.

Στα βήματα της Φινλανδίας

Η Ελλάδα, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να μεταρρυθμίσει τον στρατό της κατά το παράδειγμα της Φινλανδίας. Στόχος της είναι επίσης να ανανεώσει την αμυντική της βιομηχανία και να ενισχύσει τις δραστηριότητες των ναυπηγείων της, καθώς ανακάμπτει από μια δεκαετή κρίση χρέους που την ανάγκασε να περικόψει τις δαπάνες της.
Έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, τριών φρεγατών από τη Γαλλία και ελικοπτέρων Black Hawk αμερικανικής κατασκευής. Θέλει να παράγει συστήματα drone και συστήματα κατά των drone και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον συν-σχεδιασμό και την κατασκευή φρεγατών κλάσης Constellation για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι ξένες φρεγάτες θα μπορούσαν να συντηρούνται σε ελληνικά ναυπηγεία, δήλωσε ο κ. Δένδιας.
«Αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση», είπε. «Είμαστε ένα περήφανο ναυτικό έθνος, αλλά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μπορεί να είμαστε σε θέση να συν-σχεδιάσουμε μια πλατφόρμα τόσο σημαντική όσο το Constellation».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης