Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίσημη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ερυθράς Θάλασσας -Τα 6 ερωτήματα για την «Ύδρα», τη γηραιότερη φρεγάτα στις «Ασπίδες»

Επίσημη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ερυθράς Θάλασσας -Τα 6 ερωτήματα για την «Ύδρα», τη γηραιότερη φρεγάτα στις «Ασπίδες»
Η φρεγάτα «Ύδρα» απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας (26/2/2024) για την Ερυθρά Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
(upd) Με νωπές τις μνήμες από την αποτυχία της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα, σε μια εξέλιξη που επισημοποιεί την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. «Έχω πλήρη επίγνωση ότι η πατρίδα σας στέλνει σε ζώνη κινδύνου» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Η Ελλάδα πλέον καθίσταται κοντινός αλλά και νευραλγικός στόχος διαφόρων ισλαμιστικών οργανώσεων της Μέσης Ανατολής. Επίσης χάνει οριστικά και αμετάκλητα τη φιλία αραβικών κρατών που απολάμβανε για δεκαετίες, αφού με την απόφαση αυτή και μεσούσης της σφαγής στη Γάζα γίνεται εχθρός μίας σειράς χωρών της περιοχής.
Πέρα από όλα αυτά, όμως, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το αξιόπλοο της ελληνικής φρεγάτας. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόκειται γηραιότερο και τεχνολογικά υποδεέστερο από τα τέσσερα πλοία που συμμετέχουν στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ενστάσεις από μηχανικούς

Έμπειροι μηχανικοί είχαν εκφράσει ενστάσεις για τον απόπλου της «Ύδρας». Πρόκειται για ενστάσεις που σχετίζονται με εργασίες που κρίνονται αναγκαίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μηχανές του πλοίου. Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας έχουν δει πληροφορίες -που δεν έχουν διαψευστεί- περί παραιτήσεων μηχανικών που υπηρετούσαν στην εν λόγω φρεγάτα. Στο πλαίσιο αυτό, το εξειδικευμένο site militaire.gr θέτει τα εξής ερωτήματα:

  1. Παραιτήθηκε μηχανικός της φρεγάτας ΥΔΡΑ, γιατί δεν έγιναν δεκτές οι τεχνικές του εισηγήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν τον απόπλου της φρεγάτας;
  2. Παραιτήθηκε και δεύτερος μηχανικός που αποσπάστηκε από άλλο πλοίο για να τον αντικαταστήσει για τους ίδιους λόγους;
  3. Παραιτήθηκε και τρίτος μηχανικός που επίσης αποσπάστηκε, γιατί είχε ακριβώς την ίδια τεχνική εκτίμηση για τα όσα έπρεπε να γίνουν;
  4. Όσα ζήτησαν οι μηχανικοί, γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτά από την ηγεσία; Ήταν θέμα κόστους ή χρόνου;
  5. Εάν επρόκειτο για θέμα χρόνου, τι και ποιος πιέζει την ελληνική πλευρά να βιαστεί και να βρεθεί πρώτη και καλύτερη στην Ερυθρά Θάλασσα, περιφρονώντας το ρίσκο που υπάρχει;
  6. Σε ότι αφορά στον εξοπλισμό της φρεγάτας «Ύδρα» έναντι των απειλών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, είναι ικανοποιημένη η ηγεσία από τις λύσεις που έχουν επιλεγεί;

Την ίδια στιγμή, απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι είναι υπέρ της αποστολής ελληνικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή, δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους, ειδικά μετά από την ενημέρωση που είχαν σχετικά με την περιοχή που θα πλεύσει η «Ύδρα».
Οι κίνδυνοι που θα κληθούν οι Έλληνες ναυτικοί, σε μια περιοχή που μόνο η Αίγυπτος αποτελεί φιλική προς την Ελλάδα χώρα, είναι δεδομένοι. Βαλλιστικοί πύραυλοι, μη επανδρωμένα drones και ασύμμετρες απειλές δεν στοχεύουν μόνο τα εμπορικά πλοία που επιχειρούν να περάσουν από την «καυτή» περιοχή αλλά και τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται εκεί προκειμένου να τα προστατεύσουν.

ΚΚΕ: Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μία σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων

«Ο απόπλους χτες βράδυ της φρεγάτας "Ύδρα" για να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο "στόμα του λύκου", στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μια σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που -και στο ζήτημα αυτό- έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη, συμπληρώνοντας την πρόσφατη διάθεση του στρατηγείου της Λάρισας για τη διοίκηση της επιχείρησης "Ασπίδες" της ΕΕ και υπηρετεί την απαράδεκτη πολιτική στήριξης του κατοχικού κράτους του Ισραήλ στη γενοκτονία που πραγματοποιεί κατά του Παλαιστινιακού λαού. Προστίθεται στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο πλήθος "διευκολύνσεων" με την παραχώρηση βάσεων, λιμανιών, άλλων υποδομών, την αποστολή πολεμικού υλικού εκτός συνόρων κ.ά για τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ και ΕΕ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, το ΚΚΕ.
Όπως τονίζει, στη συνέχεια, «αυτή η εμπλοκή δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του λαού, την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ούτε με την ασφάλεια των ναυτεργατών, όπως υποκριτικά υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι οποίοι άλλωστε έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση σε ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες. Αντίθετα, μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων. Οι μεγάλοι κίνδυνοι για το λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταδεικνύονται ακόμα από τις δεκάδες δημόσιες διαμαρτυρίες στρατευμένων που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και από την αύξηση των παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού».
«Οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές και ευρωενωσιακές επιχειρήσεις "Φρουρός της Ευημερίας" και "Ασπίδες", που εξελίσσονται στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή με ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας, δεν αποσκοπούν, ούτε και θα μπορούσαν, στην υπεράσπιση της "ευημερίας" των λαών, της ασφάλειας και των δικαιωμάτων τους. Στόχος τους είναι ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας περιοχής στο πλαίσιο των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η "ευημερία" της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους στα ανοικτά πολεμικά μέτωπα και με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσης των συγκρούσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι η απόφαση αποστολής της φρεγάτας έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ", όπου οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας προς το Ισραήλ και επαίνεσαν για τον ηγετικό της ρόλο στις νέες ναυτικές επιχειρήσεις!» αναφέρει, ακόμα, η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:
«Η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, είναι σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και την αλληλεγγύη που εκφράζεται αγωνιστικά, στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου, προς τον Παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Όπως, άλλωστε, είχε εκφραστεί και στο παρελθόν, με τις μεγάλες διαδηλώσεις το 1999 ενάντια στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τις διαμαρτυρίες για την αποστολή του Α/Τ "Θεμιστοκλής" στην Αδριατική.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία σε επαγρύπνηση και δράση, απαιτώντας:
-Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!
-Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα, κανένας Έλληνας αξιωματικός, υπαξιωματικός, ναύτης, στρατιώτης σε ξένα νερά και εδάφη!
-Να τερματιστεί τώρα το μακελειό στη Γάζα και η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη!
-Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές!
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες λαών!».

Νέα Αριστερά: Επικίνδυνη εξέλιξη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ

«Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τον απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ συνιστά μια επικίνδυνη εξέλιξη, έναν κρίκο στην αλυσίδα της εμπλοκής της χώρας μας σε μια απρόβλεπτη πολεμική σύρραξη», αναφέρει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της.
Ειδικότερα τονίζει ότι «την ώρα που στην περιοχή απειλείται γενικότερη ανάφλεξη η Ελλάδα αυτοβούλως μπαίνει στο επίκεντρο», ενώ κάνει λόγο για «εξέλιξη που δύναται να φέρει τη χώρα, αλλά και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων μπροστά σε σοβαρούς κινδύνους».
Η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι «οι κύριοι Μητσοτάκης και Δένδιας βάζουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή τόσο με την αποστολή της φρεγάτας όσο και με τη λειτουργία του επιχειρησιακού κέντρου στην Λάρισα». «Εμείς λέμε ξεκάθαρα: Καμία εμπλοκή σε μια πολεμική σύρραξη που δεν έχει σχέση ούτε με την άμυνα, ούτε με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης