Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Γεραπετρίτης αντιστρέφει την πραγματικότητα: Αμυντική κίνηση η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Γεραπετρίτης αντιστρέφει την πραγματικότητα: Αμυντική κίνηση η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα
Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών
Της απόφασης της κυβέρνησης να εμπλακεί ενεργά σε όλους τους πολεμικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης λίγες ώρες μετά την θετική αποδοχή εκ μέρους της ΕΕ της πρότασης της Αθήνας για αρχηγείο των επιχειρήσεων κατά Houthi στη Λάρισα.
Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αμυντική κίνηση η αποστολή φρεγάτας


Παράλληλα, τόνισε ότι «η χώρα μας, για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσίας θα συμμετέχει με μία φρεγάτα με αμιγώς συνοδευτικό και αμυντικό χαρακτήρα στον στόλο των αμερικανών και των άγγλων στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα συνδράμει και θα στηρίξει όλες τις ευρωπαϊκές και αραβικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».
Όπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, « η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι εξαιρετικά εύθραυστη, ενώ οι ενέργειες των Houthi έχουν δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα στη ναυσιπλοΐα», και πρόσθεσε ότι «η διαρκής αυτή απειλή προκαλεί επιβάρυνση στο διαμετακομιστικό εμπόριο και στα ασφάλιστρα των πλοίων, με συνέπεια να υπάρχει επιβάρυνση στα εμπορεύματα αλλά και στα δημοσιονομικά των χωρών».
«Ήδη υπάρχει σημαντική οικονομική ύφεση στην Αίγυπτο λόγω και της διώρυγας του Σουέζ, αλλά προβλήματα παρατηρούνται και στις οικονομίες της Ιορδανίας και του Λιβάνου», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική ναυτιλία

Στις αιτιάσεις να μην πάει η ελληνική φρεγάτα στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε χαρακτηριστικά:«Υπάρχει κάποια πλευρά του κοινοβουλίου η οποία θεωρεί ότι δεν είναι χρέος της πατρίδας να στηρίξει τα ελληνικά εμπορικά πλοία και τους έλληνες ναυτικούς; Θεωρείτε δηλαδή ότι δεν έχει χρέος η χώρα να προστατεύσει εκείνο για το οποίο επερώμεθα ότι έχουμε μια ισχυρή ναυτιλία; Θα πρέπει να αφήσουμε την ελληνική ναυτιλία; Θέλετε να κρυφτούμε πίσω από εκείνους οι οποίοι θα είναι στην αποστολή και εμείς να καθίσουμε αναπαυτικά και να πούμε να κάνουν εκείνοι τη δουλειά; Η απάντηση λοιπόν της ελληνικής πολιτείας είναι αυστηρή και συνεπής. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα να προστατεύσει την ελληνική εμπορική ναυτιλία και τους έλληνες ναυτικούς».
Ενημερώνοντας για τις πρωτοβουλίες σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο, σειρά ειρηνευτικών διαδικασιών» χαρακτηρίζοντας ως «πιο σημαντική και σοβαρή, την ειρηνευτική προσπάθεια εκ μέρους των Αραβικών χωρών», τις οποίες επισκέφθηκε πρόσφατα.

Δεν φαίνεται άμεση αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

«Βασικές αρχές του σχεδίου είναι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται, η κατάπαυση του πυρός και μία διεθνής διάσκεψη ώστε να έχει αξιόπιστο χαρακτήρα η επίλυση του προβλήματος και η ειρήνευση στην περιοχή», τόνισε.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης «δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση αποκλιμάκωση, υπάρχει έντονη ανησυχία για τη διάχυση της κρίσης και γίνονται προσπάθειες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ελπίδα ότι θα ευδοκιμήσουν».
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση αποκλιμάκωση και οι οποίες ειρηνευτικές προσπάθειες προσκρούουν σε μείζονα ζητήματα όπως αυτό των προσφύγων και των ομήρων.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πρωτοστατούν και έχουν αξιόπιστη παρουσία και λόγο, κάτι που αναγνωρίζεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν τις έχει αναλάβει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι η μόνη χώρα που έχει απευθείας επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τόσο για τις εχθροπραξίες όσο και στην επεξεργασία ενός σχεδίου ειρήνης και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να έχει πιο ισχυρή και ενεργή διπλωματία με τον αραβικό κόσμο και τόσο στενές και ουσιαστικές σχέσεις και συνομιλίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης