Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Δένδιας προτείνει η Ελλάδα να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης κατά των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα - Στη Λάρισα, το Στρατηγείο

O Δένδιας προτείνει η Ελλάδα να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης κατά των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα - Στη Λάρισα, το Στρατηγείο
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα
Την πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχειρήσης στην Ερυθρά Θάλασσα και το Στρατηγείο να «στηθεί» στη Λάρισα, θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.
Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

«Ασπίδες» το όνομα της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Houthi

Εν τω μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ανακοίνωσε ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Houthi στην Υεμένη θα θα ονομάζεται «Ασπίδες» (Αspides) και θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου.
«Είμαι σίγουρος ότι θα παρθεί μια απόφαση. Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα σταθεί εμπόδιο, ελπίζω. Όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, πρέπει απλώς να κάνουν στην άκρη», για να μην παρεμποδιστεί η υλοποίηση της αποστολής.
«Θέλουμε να είμαστε πολύ γρήγοροι. Ελπίζω ότι στις 17 αυτού του μήνα η αποστολή μπορεί να ξεκινήσει. Πρέπει να αποφασίσουμε ποια χώρα θα αναλάβει τη διοίκηση, πού θα είναι το αρχηγείο και ποια ναυτικά μέσα θα διαθέσουν τα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Borrell.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.
«Έχουμε ένα όνομα, Άσπιδες, που σημαίνει προστάτης. Και αυτός είναι ο σκοπός, να προστατεύσουμε τα πλοία, να αναχαιτίσουμε επιθέσεις και εχθρικά πλοία, όχι να εμπλακούμε σε κάποιου είδους δράση κατά των Houthi, αλλά μόνο να εμποδίσουμε τις επιθέσεις στα πλοία», εξήγησε.
«Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Ανησυχούμε όλοι για την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ και “πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μας ζητούν να προχωρήσουμε επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποφέρει πολύ λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους που συνεπάγεται η ανάγκη να περάσουν από τη Νότια Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει κόστος και συνεπώς τις τιμές. Επηρεάζει τον πληθωρισμό. Για αυτό είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο», κατέληξε ο Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης