Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ - State Department: Επιβεβαιώνεται η επίσκεψη Blinken στην Ελλάδα - Συνάντηση με τον Μητσοτάκη στα Χανιά

ΗΠΑ - State Department: Επιβεβαιώνεται η επίσκεψη Blinken στην Ελλάδα - Συνάντηση με τον Μητσοτάκη στα Χανιά
To Σάββατο 6/1 η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό στα Χανιά
Σχετικά Άρθρα
Επιβεβαιώνεται από το State Department η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.
Αναμένεται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να συναντηθεί, το απόγευμα του Σαββάτου, στα Χανιά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Sta Department, Matthew Miller, ανακοίνωσε πως ο Antony Blinken θα επισκεφθεί τη χώρα μας μετά τη στάση του στην Τουρκία.
Θα προηγηθεί το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, όπου μεταβαίνει για τέταρτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.
«Ο υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, θα αναχωρήσει για την 4η επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της Hamas στο Ισραήλ. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει και στάσεις στην Ευρώπη», δήλωσε ο Matthew Miller, αναφέροντας την Ελλάδα και την Τουρκία μεταξύ άλλων χωρών.
Ο Blinken εκτός από την επίσκεψη σε Ελλάδα και Τουρκία θα μεταβεί επίσης σε Κατάρ, Ιορδανία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Ισραήλ και Δυτική Όχθη.

Τα F-35 στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Μητσοτάκη

Στο επίκεντρο των συνομιλιών Blinken-Μητσοτάκη θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και το ενδιαφέρον της Αθήνας για τα αμερικανικά F-35.
Της άφιξης Blinken στην Κρήτη θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan, θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Τουρκία σχετίζεται άμεσα με το σκληρό διπλωματικό παζάρι Τουρκίας και ΗΠΑ για Γάζα, F16 και Σουηδία
Η Ουάσιγκτον έχει το βλέμμα στραμμένο στην επανάληψη των εργασιών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 15 Ιανουαρίου, καθώς τοτε θα αποκαλυφθεί εάν η Τουρκία επιμένει στο παζάρι μέχρις εσχάτων, αξιώνοντας σε προηγούμενη κίνηση των Αμερικανών για τα F16 προκειμένου να επικυρωθεί από την Αγκυρα το Πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Τη διαδικασία αυτή παρακολουθεί στενά και η Αθήνα καθώς η έκβαση του «παζαριού» δείχνει να επηρεάζει το αίτημα αγοράς απο την Ελλάδα των F-35.
Η Τουρκία ενώ η ιδια συνέδεσε επισήμως την διαδικασία πώλησης και αναβάθμισης των F-16 με την υπόθεση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τωρα εκβιάζει τις ΗΠΑ απαιτώντας ουσιαστικά να προηγηθεί η απόφαση του Κογκρέσου πριν ολοκληρώσει την διαδικασία για την Σουηδία για την οποία εκκρεμεί η υπερψήφιση της από την ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, η υπογραφή της από τον πρόεδρο Erdogan και η κατάθεση της στους θεματοφύλακες της Ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον.
Όμως η διελκυστίνδα αυτή η οποία υπερβαίνει την απλή προμήθεια νέων αεροσκαφών και αναβάθμιση παλιών καθώς αφορά τον γενικότερο προσανατολισμό της Τουρκίας απειλεί να δημιουργήσει νεα εστία έντασης μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Δύσης.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να μπουν και οι αξιώσεις της Τουρκίας για το μεσανατολικό καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ Hakan Fidan που ανακοίνωσε την οριστικοποίηση της συνάντησης με τον επικεφαλής του State Department αναμένεται να πιέσει στην κατεύθυνση της άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης