Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα μειώνει την πίεση με την ΕΕ

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα μειώνει την πίεση με την ΕΕ
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να υποδεχθεί στην Άγκυρα τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, το Σάββατο 6/1
Σχετικά Άρθρα
Τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο χαιρέτισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, τονίζοντας πως η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα μειώνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να υποδεχθεί στην Άγκυρα τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, το Σάββατο 6/1.
Πιο συγκεκριμένα, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο καθεστώς της visa, ο Fidan σημείωσε πως «αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο επεξεργαζόμαστε. Κατ' αρχάς, επικεντρωθήκαμε στη χαλάρωση των περιορισμών στις βίζες. Πράγματι, έχουμε δει ότι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα σε ορισμένες εφαρμογές. Αλλά για να πετύχουμε συνολική απελευθέρωση των θεωρήσεων, πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά πράγματα. Δυστυχώς, πολλά ζητήματα στην ΕΕ συνδέονται με άσχετα θέματα. Επί του παρόντος, εργαζόμαστε πάνω σε δύο θέματα: την απελευθέρωση των θεωρήσεων και την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης. Έχουμε σοβαρή συνεργασία για το μεταναστευτικό. Είναι σημαντικό, τόσο για εμάς όσο και για αυτούς. Είναι επιθυμητή μια εποικοδομητική διαδικασία».
Ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογραμμίζοντας: «Αποδίδουμε επίσης σημασία στη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στο πλαίσιο της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Αυτό μειώνει την πίεση στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μειώνει τις εντάσεις. Αυτά είναι σημαντικά θέματα, για εμάς είναι σημαντικό να τα μεταφέρουμε όλα ταυτόχρονα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο».
Τέλος, αν και επιβεβαίωσε την συνάντηση με τον Antony Blinken, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, απέφυγε να διευκρινίσει την ατζέντα των σχετικών συνομιλιών.
Ωστόσο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους αναμένεται να τεθούν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το φλέγον -για την Τουρκία- ζήτημα των F-16, καθώς και οι περιφερειακές εντάσεις με έμφαση στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης