Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διχασμένα τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση

Διχασμένα τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση
«Μία νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «θετική προσπάθεια», αλλά και «οπισθοχώρηση»: Η επόμενη ημέρα της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη βρίσκει τα τουρκικά ΜΜΕ διχασμένα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο φιλοκυβερνητικός τύπος εξυμνεί τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης ως «μια νέα σελίδα» στις σχέσεις των δυο χωρών.
Πρωτοστατεί η Χουριέτ με πρωτοσέλιδο τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να λέει «Θα πω στον φίλο μου τον Κυριάκο… Κυριάκο, φίλε μου, όσο δεν μας απειλείτε, δεν σας απειλούμε… Έλα, ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών»
Η Sabah κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο επίσης με τον Ερντογάν να λέει «Δεν βλέπουμε πια την Ελλάδα σαν εχθρό», ενώ η Μιλλιέτ προβάλλει την «7ήμερη βίζα για 10 ελληνικά νησιά».
Ωστόσο η στροφή 180 μοιρών του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα επικρίνεται έντονα από τον αντικυβερνητικό τύπο.
Η Τζουμχουριέτ και η Σοζτζού θυμίζουν ότι πριν από τις (τουρκικές) εκλογές, η Ελλάδα ήταν εχθρός και τώρα έγινε φίλη.
«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, μπορεί όμως και να γυρίσουμε ξαφνικά ένα βράδυ» γράφει σκωπτικά η Σοζτζού, που βλέπει την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ως μεγάλη υποχώρηση.
«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά οπισθοχωρώντας», γράφει στο ίδιο πνεύμα και η Τζουμχουριέτ.

«Θετική προσπάθεια» για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η δημοφιλής προοδευτική διαδικτυακή πύλη ειδήσεων Duvar θεωρεί ότι η αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας ωφελεί και για τις δυο πλευρές: «Η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Από την επανεκλογή του τον Μάιο εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη βελτίωση των σχέσεων με τους δυτικούς εταίρους και συμμάχους της.
«Η Άγκυρα εργάζεται για να προσελκύσει ξένους παίκτες, ενώ αποκαθιστά τις σχέσεις με περιφερειακούς και δυτικούς παράγοντες, ένα ζήτημα που έχει επηρεάσει από καιρό την τουρκική οικονομία», επισημαίνει η Duvar, ενώ προσθετει: «Μετά την κρίση χρέους που συγκλόνισε τη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα στοχεύει να ανακτήσει τη βάση της και να εμφανιστεί ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στη Γάζα».
Ενδιαφέρουσα περίπτωση η εθνικιστική εφημερίδα Τούρκιγιε. Κρίνει μεν ως «θετική την προσπάθεια να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», εντούτοις τονίζει ότι «αυτό εξαρτάται από τη στάση και την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ως συνομιλητή».
Ο συντάκτης του άρθρου ισχυρίζεται ότι «σημαντικό ρόλο στην μη επιτυχημένη πορεία των διερευνητικών συνομιλιών Τουρκίας-Ελλάδας έπαιξε η επιρροή και η καθοδήγηση της ΕΕ και των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο ανταγωνισμός για τους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Γαλλίας και ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών κρατών».
Επιπλέον, προσθέτει ότι «η απόφαση της Ελλάδας να δώσει περισσότερες από δώδεκα νέες χερσαίες και ναυτικές βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στο έδαφός της αύξησε ακόμη περισσότερο την ένταση. Ως αποτέλεσμα, τα βασικά ζητήματα διαμάχης, όπως: χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος, βραχονησίδες μη προσδιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο, Μουσουλμάνοι Δυτικής Θράκης και κυρίως το Κυπριακό, έχουν μπει όλα μπει στο ψυγείο!... «όλα εξαρτώνται από το αν η Ελλάδα κατανοήσει σωστά αυτά τα μηνύματα και ανταποκριθεί κατάλληλα» καταλήγει ο αρθρογράφος της Τούρκιγιε, Ισμαήλ Καπάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης