Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πως «είδε» ο Erdogan τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Η συνδιαχείριση, τα dogfights στο Αιγαίο και οι παρεμβάσεις τρίτων

Πως «είδε» ο Erdogan τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Η συνδιαχείριση, τα dogfights στο Αιγαίο και οι παρεμβάσεις τρίτων
Αιχμές του Τούρκου προέδρου για τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας
Σχετικά Άρθρα
Τα θέματα που έθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνάντηση στους στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη συνομιλία του Erdogan με Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής προς την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε στο τραπέζι, συνδιαχείριση φυσικού πλούτου, να μην παρεμβαίνουν τρίτοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ άφησε αιχμές και κατά της Ελλάδας για τις αερομαχίες.
«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους από το 2017. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που βρεθήκαμε και πάλι στην Αθήνα, αυτή τη φορά με την ευκαιρία του Συμβουλίου Συνεργασίας. Πραγματοποιήσαμε την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο ιδρύσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρωθυπουργός, το 2016. Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης, πραγματοποιήσαμε την 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου έπειτα από ένα διάστημα 7 ετών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, υπογράφηκαν κείμενα συμφωνιών σε διάφορους τομείς, από την εκπαίδευση έως τη γεωργία, από τον τουρισμό έως το εμπόριο.
Αρχικά, είχαμε συνάντηση με την Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελαροπούλου. Στη συνέχεια, συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπροεδρεύσαμε στην 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου μας, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών μας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών μας σχέσεων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Θέσαμε στην ημερήσια διάταξη την καταπίεση που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Γάζα. Μοιραστήκαμε την άποψή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την εγκαθίδρυση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την αποκατάσταση της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας» είπε αρχικά ο Erdogan, δίνοντας το περίγραμμα της χθεσινής επίσκεψης.

H Διακήρυξη των Αθηνών

Στη συνέχεια, μίλησε για το σύμφωνο φιλίας που υπεγράφη και την επαφή με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τους οποίους αποκάλεσε «συμπατριώτες μας»: «Υπέγραψα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία. Έτσι, επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να επιλύσουν ειρηνικά τα προβλήματά τους χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Για να το διασφαλίσουμε αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Προσκάλεσα τον φίλο Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, δέχθηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συνομίλησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τα μειονοτικά δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες. Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελπίζω ότι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας».

Συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε, στη συνέχεια, για τις προοπτικές πιθανής συνεργασίας με την Ελλάδα στο ενεργειακό κομμάτι, κάνοντας λόγο ακόμα και για «πυρηνική συνεργασία». «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παράσχουμε πόρους στην Ελλάδα από την ενέργεια του πυρηνικού μας σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη. Όπως γνωρίζετε, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε έναν ενεργειακό κόμβο στο Ατασεχίρ. Όπως γνωρίζετε, αποφασίσαμε να γίνουμε κέντρο για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Θράκη προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, για το θέμα αυτό. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν κυρίως αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικές χώρες της περιοχής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε και να προσπαθήσουμε για το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αντλήσουμε από εδώ, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μια θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Η ευχή μας είναι: Ας προχωρήσουμε με το ποτήρι μισογεμάτο και όχι με την άδεια πλευρά. Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής μας είναι η ίδια από την αρχή. Όπως δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός, έτσι έχουμε ισχυρή βούληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, ένας χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις. Αυτή η διάσκεψη που προτείνουμε να διοργανώσουμε θα είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημιουργία αυτής της βάσης».

Τα εξοπλιστικά και τα dogfights

Για το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και τα dogfights στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι, ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμυρίων και έκταση 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίνουμε προσοχή στις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες.
Όσον αφορά τις αερομαχίες (dogfights) μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε: "Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε". Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους. Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή όπως η δική μας. Εμείς πλέον έχουμε αποκτήσει τη δυνατότητα να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα. Για το λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα που παράγει τις δικές της δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Αυτή τη στιγμή δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε επίσης σε θέση να τα επισκευάζουμε και να τα συντηρούμε. Η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια ευκαιρία. Δουλεύουν μόνο με εξωτερική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνουν από έξω τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν μια νέα λογιστική κόστους».

Ο πόλεμος στη Γάζα

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Erdogan  ανέφερε: «Είπα σήμερα στον Μητσοτάκη: "Θα θέλαμε να σας δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης". Του είπα: "Θα ήθελα να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν (στον ΟΗΕ) και να είχατε συνταχθεί με αυτές τις 121 χώρες". Το καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια.
Πιστεύω ότι πολλές χώρες θα συνεχίσουν να στέκονται ενάντια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Βλέπουμε ότι σε ορισμένες χώρες, οι φωνές που υψώνονται από τις πλατείες, αρχίζουν να το πετυχαίνουν αυτό.
Ορισμένες χώρες θα αναγκαστούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, έστω και με καθυστέρηση, λόγω των πεποιθήσεών τους για την προστασία του διεθνούς δικαίου, της ευαισθησίας τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των σκέψεών τους για τη μείωση των πυρηνικών απειλών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε πλήρη πίστη ότι η Παλαιστίνη θα κερδίζει κάθε φορά. Η νίκη της Παλαιστίνης σημαίνει τη νίκη της παγκόσμιας ειρήνης και την αποκατάσταση της δέσμευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δεν θέλουμε ένα δυσλειτουργικό παγκόσμιο σύστημα, αν δεν θέλουμε ένα γελοιοποιημένο διεθνές δίκαιο, πρέπει να υποστηρίξουμε την Παλαιστίνη να νικήσει. Διαφορετικά, το δίκαιο των ισχυρών και των καταπιεστών θα επικρατήσει, πράγμα που θα σημάνει καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης