Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ποια η εκλεκτή του ΟΗΕ για ειδική απεσταλμένη για το Κυπριακό - Συμφωνούν επί της αρχής και οι δύο πλευρές στο πρόσωπο

Ποια η εκλεκτή του ΟΗΕ για ειδική απεσταλμένη για το Κυπριακό - Συμφωνούν επί της αρχής και οι δύο πλευρές στο πρόσωπο
Την πρώην υπουργό εξωτερικών της Κολομβίας, προτείνει ως απεσταλμένη του στην Κύπρο προς τις δύο πλευρές ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών
Τη Maria Angela Holguín Cuellar, πρώην υπουργό εξωτερικών της Κολομβίας, προτείνει ως απεσταλμένη του στην Κύπρο προς τις δύο πλευρές ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres.
Μετά από αρκετούς μήνες δυστοκίας, ως αποτέλεσμα διαδοχικών αρνήσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς να αποδεχθεί διάφορες προτάσεις του ΓΓ για απεσταλμένο του, φαίνεται ότι ο Antonio Guterres κατέληξε στην 60χρονη Κολομβιανή πολιτικό και διπλωμάτη η οποία διετέλεσε ΥΠΕΞ της χώρας της για μια οκταετία, από το 2010 έως το 2018.
Έχει επίσης διατελέσει μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρέσβειρα της Κολομβίας στη Βενεζουέλα.

Οι προϋποθέσεις

Η επιλογή της Κολομβιανής πολιτικού, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους που επικαλείται ο «Πολίτης» πληροί τις προϋποθέσεις τις οποίες ζητούσε, αποκλειστικά η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως ο/η απεσταλμένος να μην προέρχεται από χώρα μέλους της ΕΕ αλλά ούτε και από χώρα της Κοινοπολιτείας.
Όπως όλα δείχνουν η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία δεν έθεσε ποτέ στην παρούσα φάση εμπόδια για τον διορισμό έμπιστου του ΓΓ, αποδέχεται την πρόταση Guterres και το ίδιο εκφράζει την ελπίδα να πράξει και η τουρκοκυπριακή πλευρά σε αυτή την πρώτη προσπάθεια αναζωογόνησης του διαλόγου μετά από 6,5 χρόνια πλήρους αδιεξόδου.

Διορισμός με χρονοδιαγράμματα

Όπως είναι γνωστό ο Γενικός Γραμματέας λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων θα δώσει εντολή όπως η ισχύ του διορισμού της απεσταλμένης του, να μην ξεπερνά τους έξι μήνες.
Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών είναι πασιφανές πως αναμένει από τη νέα απεσταλμένη για το Κυπριακό να εργαστεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης, των χαμηλών έτσι και αλλιώς, προσδοκιών των Ηνωμένων Εθνών στην παρούσα χρονική συγκυρία του προβλήματος.
Αυτή η τάση έχει τονιστεί επανειλημμένως από πλευράς του Antonio Guterres και προς τις δύο πλευρές, και με βάση το χάσμα θέσεων που έχει καταγραφεί όλα αυτό το διάστημα.
Τα Ηνωμένα Έθνη αποφεύγουν να δώσουν διευρυμένους στόχους προς υλοποίηση από πλευράς της απεσταλμένου, ωστόσο θεωρούν ότι το διάστημα των έξι μηνών είναι αρκετό ώστε να υπάρξει πλήρης αντίληψη για το αν υφίστανται σημεία επαφής των δύο πλευρών ώστε να μπορέσει να καταγράψει τις θέσεις τους χωρίς κατ' ανάγκη να τεθούν προϋποθέσεις.
Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η αρχική διαδικασία της διερεύνησης των προθέσεων δεν μπορεί να είναι χρονοβόρα.
Στην πραγματικότητα, ο Γενικός Γραμματέας δεν θεωρεί θεμιτή μια ατελείωτη καταγραφή των θέσεων των πλευρών και ότι το χρονοδιάγραμμα θέτει και τα όρια για να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των εμπλεκομένων.
Το πλαίσιο των έξι μηνών ως προς την εντολή της απεσταλμένης του είναι κατά την εκτίμηση του ΓΓ, μία ικανή περίοδος για να παραχθεί πλήρης εικόνα αναφορικά το τι μέλλει γενέσθαι.
Στη Λευκωσία η ε/κ πλευρά εκφράζει την πεποίθηση ότι η προτεινόμενη ως απεσταλμένη για το Κυπριακό Maria Angela Holguín θα γίνει αποδεκτή και από τον Ersin Tatar, μέσα από τη συγκυρία που δημιουργεί η συζήτηση για την έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία αλλά και των προσδοκιών που ελπίζεται ότι θα δημιουργηθούν από την προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας με αιχμή του δόρατος την επίσκεψη και τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόμενος από μια μεγάλη αντιπροσωπεία στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ποιά είναι η María Ángela Holguín

Η Κολομβιανή προτάθηκε από τον Antonio Guterres για να αναλάβει το δύσκολο ρόλο της απεσταλμένης για το Κυπριακό.
Η María Ángela Holguín διετέλεσε πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην μόνιμη αντιπρόσωπος της χώρας της στον ΟΗΕ.
Γεννημένη 13 Νοεμβρίου του 1963, η Holguín προέρχεται από την οικογένεια δύο πρώην Προέδρων της Κολομβίας - τον Carlos Holguín το 1888 και τον Jorge Holguín το 1921.
Υπουργός εξωτερικών διετέλεσε από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Το όνομα της συνδέθηκε με τις διαπραγματεύσεις της χώρας της για ανανέωση των διπλωματικών σχέσεων με την Βενεζουέλα.
Μαζί με τον Nicolas Maduro, ήταν οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών. Αργότερα δημοσίευσε βιβλίο για αυτή την εμπειρία της.
Ως υπουργός ανάμεσα σε άλλα χειρίστηκε τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, για τις οποίες πήρε -όπως θα ακούσετε να λέει- δίδαγμα από την Τουρκία σε σχέση με το ζήτημα των ειδικών αδειών μετανάστευσης.
Τον Δεκέμβριο του 2017 επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Παντρεύτηκε το 1983, χώρισε το 1990 και έπειτα γνώρισε τον συμβίο της Carlos Espinosa Pérez με τον οποίο απέκτησε έναν γιο το 1991.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης