Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ): Η Τουρκία θέλει ένα υβριδικό περιβάλλον στο Αιγαίο, όπου δεν θα ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ): Η Τουρκία θέλει ένα υβριδικό περιβάλλον στο Αιγαίο, όπου δεν θα ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας
«Με δεδομένη την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, έχουμε μία επιλογή: την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
«Η ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας περιλαμβάνει πτυχές, όπως η στρατιωτική ισχύς, η ανταγωνιστικότητα της αμυντικής βιομηχανίας, η κυβερνοασφάλεια, αλλά και η πρόληψη απειλών» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου με αντικείμενο την εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Τόνισε ότι « με δεδομένη την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, έχουμε μία επιλογή: την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας και τη διαμόρφωση διεθνών συμμαχιών και συσχετισμών».

Ο κ.Κατρίνης έθεσε 8 προτεραιότητες για την αμυντική πολιτική της χώρας:

1) Την επένδυση σε σύγχρονο εξοπλισμό και τεχνολογία για τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας, όπως επίσης και την επένδυση στην έρευνα και στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, με ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.
2) Την ουσιαστική συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα αναβάθμισης και απόκτησης οπλικών συστημάτων αλλά και στην εν συνεχεία υποστήριξή τους.
3) Την ανάπτυξη προγραμμάτων ασφάλειας πληροφοριών και εφοδιασμού σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα και ενώ έχει θεσμοθετηθεί δεν υιοθετείται στην πράξη.
4) Την ανάπτυξη και πλήρη επιχειρησιακή διακλαδική λειτουργία εθνικών συστημάτων, κυρίως στους τομείς των επικοινωνιών και διαχείρισης της πληροφορίας.
5) Την διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού, την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο των Ενόπλων μας Δυνάμεων και την οικονομική κάλυψη για τα στελέχη ώστε να μην υπάρχει διαρροή προσωπικού.
6) Την αναβάθμιση των υποδομών και με κατασκευή εγκαταστάσεων που μπορούν να αντιμετωπίσουν χημικές, βιολογικές, ακτινολογικές και πυρηνικές απειλές
7) Την ενίσχυση της συνεργασίας με συμμάχους και την επανεξέταση του προσανατολισμού των εξοπλισμών με βάση τις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

8) Την αναδιοργάνωση της Ε.Υ.Π. προκειμένου να εξυπηρετούνται οι εθνικοί σκοποί στη λειτουργία της και να μην υπάρχει υπόνοια εργαλειοποίησης της για ιδιοτελείς και άνομες επιδιώξεις.
Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία αλλά χαρακτήρισε αφελές να πιστεύει κανείς ότι η καλή μας διάθεση αλλά και η οικοδόμηση των οποιωνδήποτε μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπερβαίνει τη στρατηγική του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Επισήμανε ότι η Τουρκική αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη δεν έχει συγκυριακά, αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά.
«Όσο ξεκάθαρο είναι ότι η Τουρκία λειτουργεί εκτός του Δυτικού Συστήματος Ασφαλείας, άλλο τόσο ξεκάθαρο είναι ότι θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε ένα υβριδικό περιβάλλον, στο οποίο δεν θα ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με την πρόθεση η Ελλάδα να αποκοπεί και να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση για να αποδεχθεί την τουρκική απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών ή να αφαιρέσει την αποτρεπτική ισχύ που εγγυάται την άμυνα τους, όπως και να αποδεχθεί συστάσεις συμμάχων ή φίλων προς αυτή την κατεύθυνση.
Έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Το ελληνικό δόγμα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής συνοψίζεται έως σήμερα στη φράση ‘’δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα.’’ Το δόγμα αυτό θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και μαζί με αυτό και η σχετική φράση που πρέπει να γίνει ΄΄δεν παραχωρούμε τίποτα αλλά διεκδικούμε την εφαρμογή αλλά και τον πλήρη σεβασμό από όλους των Διεθνών Συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου’’».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης