Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Billström (Σουηδός ΥΠΕΞ): Ο Fidan (Τουρκία) μου είπε πως εντός των εβδομάδων, θα εγκρίνουν το αίτημα για το ΝΑΤΟ

Billström (Σουηδός ΥΠΕΞ): Ο Fidan (Τουρκία) μου είπε πως εντός των εβδομάδων, θα εγκρίνουν το αίτημα για το ΝΑΤΟ
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, συμφώνησε να δεχθεί τη Σουηδία στη Συμμαχία
Σχετικά Άρθρα
Εντός των εβδομάδων αναμένεται το πράσινο φως της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία απέστειλε επίσημη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μαζί με τη Φινλανδία. Η τελευταία έγινε επίσημο μέλος τον Απρίλιο του 2023, αλλά η Σουηδία έμεινε σε αναμονή από τα κράτη-μέλη Ουγγαρία και Τουρκία.
Η Τουρκία έθεσε ζητήματα που αφορούν την τρομοκρατία. Η Ουγγαρία, από την άλλη πλευρά, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με σχόλια που έγιναν προηγουμένως στη Σουηδία και τα οποία επικρίνουν την έλλειψη δημοκρατικών αξιών της Ουγγαρίας.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, συμφώνησε να δεχθεί τη Σουηδία στη Συμμαχία. Ωστόσο, το τουρκικό κοινοβούλιο δεν έχει επικυρώσει την απόφαση.
«Είχα διμερή συνάντηση με τον συνάδελφο μου, το υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Hakan Fidan, όπου μου είπε ότι αναμένεται ότι η επικύρωση θα γίνει εντός των εβδομάδων» δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Tobias Billström. «Φυσικά, από την πλευρά μας δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο, αλλά προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ στη συζήτηση δεν τέθηκαν νέοι όροι, δεν υπήρξαν νέες απαιτήσεις από την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Billström στους δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς από το CNBC σχετικά με το είδος των εγγυήσεων που έλαβε από την Ουγγαρία, ο Billström δήλωσε επίσης ότι είχε μιλήσει με τον ομόλογό του στις Βρυξέλλες και ότι η Βουδαπέστη «δεν θα είναι η τελευταία που θα επικυρώσει» την ένταξη της Στοκχόλμης.
«Ρώτησα χθες τον συνάδελφό μου τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, τον Péter Szijjártó, θα εξακολουθήσετε να τηρείτε την υπόσχεσή σας ότι δεν θα είστε ο τελευταίος που θα επικυρώσει τη Σουηδία; Και μου απάντησε "ναι, δεν θα είμαστε οι τελευταίοι που θα επικυρώσουν" - αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο στα χέρια της Άγκυρας παρά ίσως της Βουδαπέστης», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός και συμπλήρωσε «περιμένουμε λευκό καπνό από τη Βουδαπέστη τη στιγμή που υπάρχει λευκός καπνός από την Άγκυρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης