Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Altun (Επικοινωνιολόγος Erdogan): Ελλάδα - Τουρκία οικοδομούν καλύτερους δεσμούς, παρά τις διαφορές τους, μιλώντας ο ένας στον άλλο

Altun (Επικοινωνιολόγος Erdogan): Ελλάδα - Τουρκία οικοδομούν καλύτερους δεσμούς, παρά τις διαφορές τους, μιλώντας ο ένας στον άλλο
Aξιωματούχοι Ελλάδας - Τουρκίας χαιρετίζουν τα οφέλη από τη βελτίωση των άλλοτε εχθρικών σχέσεων

Καθώς μετρούν αντίστροφα για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, η Άγκυρα και η Αθήνα ακολουθούν μια λεπτή διπλωματική γραμμή καθώς αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες αναγνωρίζουν τις διαφωνίες, αλλά πιστεύουν ότι είναι πιθανές βελτιώσεις στις σχέσεις
Η Τουρκία και η Ελλάδα ανυπομονούν για μια συνάντηση των ηγετών τους τον Δεκέμβριο, ενώ αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές χαιρετίζουν τα οφέλη από τη βελτίωση των άλλοτε εχθρικών σχέσεων.
Η Ελλάδα τόνισε το Σάββατο τα οφέλη από καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, χωρίς να αγνοεί τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Σε άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα Παραπολιτικά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επέστησε την προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων από τον Φεβρουάριο.
«Σε αυτό το πλαίσιο, τους τελευταίους μήνες αναπτύχθηκαν πολιτικοί και διοικητικοί δίαυλοι επικοινωνίας, ενισχύοντας ένα βελτιωμένο επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης και διευκολύνοντας την ανάπτυξη ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων».
«Δίνουμε έμφαση στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία, δηλαδή μια θετική ατζέντα με μέτρα περισσότερο εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προσανατολισμένα στην αμυντική και στρατιωτική διάσταση», έγραψε.
Όμως ο Γεραπετρίτης προειδοποίησε για τις βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε διμερείς σχέσεις και διεθνή θέματα.
Ειδικότερα, σημείωσε το Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.
"Η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει το επερχόμενο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με επίγνωση και σοβαρότητα.
Και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές.
Σε αυτές οφείλουμε την κληρονομιά μιας ειρηνικής διεθνούς γειτονίας, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευημερία και την πρόοδο της χώρας μας».
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσαν το «θετικό κλίμα» στις σχέσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα των διμερών επαφών όπως συμφωνήθηκε σε προηγούμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Διατήρηση ανοιχτών των καναλιών

Αν και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ζητήματα, η διατήρηση όλων των καναλιών ανοιχτών βοηθά στην οικοδόμηση περισσότερης εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τις ευαισθησίες και τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου, δήλωσε ο διευθυντής Επικοινωνίας Fahrettin Altun σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα».
"Πρέπει να κρατάμε όλα τα κανάλια ανοιχτά.
Πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλο, όχι στους άλλους ο ένας για τον άλλον.
Μια τέτοια κοινή κατανόηση θα βοηθούσε στην οικοδόμηση περισσότερης εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τις ευαισθησίες και τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου", πρόσθεσε ο Altun.
Επεσήμανε επίσης ότι εφόσον έχουν «περισσότερη διαφάνεια, προβλεψιμότητα και αίσθηση καλής γειτονίας», και οι δύο χώρες θα έχουν αρκετό χώρο για να λύσουν τις διαφορές τους.
Τονίζοντας ότι κανείς δεν ωφελείται από την ένταση, είπε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ζητήματα και ότι τα περισσότερα είναι αλληλένδετα και περίπλοκα.
«Ωστόσο, μπορούμε να τα λύσουμε προς όφελος των μελλοντικών γενεών», είπε, προσθέτοντας ότι και οι δύο οφείλουν στις μελλοντικές γενιές σχέσεις καλής γειτονίας όπως απολάμβαναν την εποχή του Mustafa Kemal Ataturk, ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και του Ελευθέριου Βενιζέλου. ο οποίος διετέλεσε αρκετές θητείες Έλληνας πρωθυπουργός την εποχή του Ataturk.

Συνεργασία πρότυπο Βενιζέλου - Ataturk

"Η συνεργασία μεταξύ τους ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον.
Πρέπει να συνεχίσουμε με αυτά τα βήματα.
Οι χώρες μας είναι στην ίδια συμμαχία (ΝΑΤΟ) και έχουμε πολύ καλύτερες συνθήκες σήμερα.
Και έχουμε και κοινές προκλήσεις", πρόσθεσε.
Τονίζοντας ότι απαιτείται αμοιβαία εμπιστοσύνη, προσπάθειες, ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος και υπομονή για την επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των χωρών, είπε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η κλιμακωτή ρητορική.
"Οι πολιτικοί θα πρέπει να απέχουν από προκλητικές δηλώσεις που προσελκύουν την προσοχή των ΜΜΕ.
Όταν κοιτάμε τα ελληνικά ΜΜΕ, παρατηρούμε δυστυχώς ότι υπάρχουν ακόμη πολλά άρθρα και σχόλια για την Τουρκία που δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική κοινή γνώμη", είπε.
Η κοινή γνώμη είναι σημαντική καθώς περιορίζει τους λήπτες αποφάσεων, είπε, σημειώνοντας ότι μια εποικοδομητική στάση των μέσων ενημέρωσης θα αντικατοπτρίζεται θετικά στην κοινή γνώμη, η οποία με τη σειρά της θα δώσει στους πολιτικούς την απαραίτητη ελευθερία να προωθήσουν τους διμερείς δεσμούς.

5ο Aνώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας: συνεδριάζει μετά από 7 χρόνια

Σχετικά με το 5ο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου των χωρών, είπε ότι το συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.
"Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη τις τεταμένες σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια.
Χάρη στη διπλωματία αλληλεγγύης και τις αυξημένες επαφές, ξεκινήσαμε αυτή τη νέα περίοδο στη σχέση μας και έχουμε τη θέληση να συνεχίσουμε αυτή τη θετική τάση.
Και οι δύο χώρες θα πρέπει να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για να να βρούμε λύσεις στα μακροχρόνια ζητήματά μας», είπε.
Ανέφερε ότι το συμβούλιο είναι σημαντικό καθώς επιδεικνύει την πολιτική βούληση για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων και δίνει ένα πολύ θετικό μήνυμα στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών.
Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για να σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκεκριμένη πρόοδος κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου.
Για την παράτυπη μετανάστευση, ο Altun είπε: "Πιστεύουμε ότι η κοινή μας προτεραιότητα πρέπει να είναι ο τερματισμός της απώλειας ζωών στο Αιγαίο και στο έδαφος.
Οι αρμόδιες αρχές μας εργάζονται τώρα για τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών συνεργασίας."
Ενώ αυτές οι προσπάθειες διαλόγου βρίσκονται σε εξέλιξη, πρέπει να αποφευχθούν προκλητικές και αντιπαραγωγικές δηλώσεις που δεν ωφελούν κανέναν, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης