Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Merz (CDU) - Μητσοτάκης: Ως το τέλος του 2023 το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία

Merz (CDU) - Μητσοτάκης: Ως το τέλος του 2023 το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία
Ο πρόεδρος του CDU Friedrich Merz συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ίδρυμα Konrad Adenauer
Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε στο Βερολίνο της Γερμανίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer στην εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη - Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».
Ειδικότερα, αφότου εξήρε τη συνεισφορά της πρώην καγκελαρίου Angela Merkel σε ό,τι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνης, ο Friedrich Merz υπογράμμισε πως η Ευρώπη χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να υπάρξει κάποια στιγμή δημοσιονομική ένωση – πέρα από νομισματική ένωση.
Μάλιστα, υποστήριξε πως σε αυτό το πνεύμα προετοιμάζεται το νέο σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο θα είναι προς εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους.
Σε ερώτηση για το χρέος της Ελλάδος, ο Merz απάντησε διά της πλαγίας…
Όπως είπε, το παγκόσμιο χρέος είναι 300 τρισεκ. δολ., νούμερο τρομακτικό, το οποίο απειλεί τις κεφαλαιαγορές.
Ο κ. Merz, όταν ρωτήθηκε για το Grexit που είχε προτείνει το κόμμα του, ανέφερε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις δεύτερες εκλογές και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για εσάς και το κόμμα.
Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα αμφιβολίες κατά το πόσο η ΕΕ κι εμείς ως Γερμανία λάβαμε τις σωστές αποφάσεις πριν 10 χρόνια.
Είχατε έναν πρωθυπουργό που έκανε δύσκολο για μας το έργο να επιστρέψουμε την Ελλάδα σε μια σωστή οικονομία.
Έγινε και πλέον είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα για τους επενδυτές και παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι ένας ισχυρός πυλώνας και για τις μελλοντικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ.
Εξαρτιόμαστε από ισχυρά κράτη γιατί αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Έλεγα κάποτε ότι θα ήταν καλύτερα να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ και να επιστρέψει μετά, όμως κοιτώντας τώρα στο παρελθόν, θα ήταν μία κακή απόφαση.
Έπραξε σωστά η Μerkel κι ας έκρυβε μία αβεβαιότητα η απόφασή της».
Ο κ. Merz συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές.
«Η Ελλάδα είναι πλέον ενδιαφέρουσα για τους επενδυτές και η Ελλάδα είναι πλέον ένας ισχυρός πυλώνας της ΕΕ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις.
Χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους και η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρός εταίρος» είπε.

Mητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη γραφειοκρατία

H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός αφορούσε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας η οποία επετεύχθη μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής κρίσης.
Έχουμε μειώσει την ανεργία προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να πάρουμε πίσω την επενδυτική βαθμίδα.
Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας επώδυνης δεκαετίας. Τώρα το θέμα είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την φοροδιαφυγή, τη γραφειοκρατία και να επιτύχει την καλύτερη χρήση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εστιάσαμε στην φοροδιαφυγή. Αν καταφέρουμε να την μειώσουμε, θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ και θα αυξήσουμε τα έσοδα των πολιτών. Αν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, θα δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον. Πρέπει να προχωρήσουμε και να γίνουμε πιο αποδοτικοί και στην Ευρώπη. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να επιτύχουμε. Εστιάζουμε στην καλύτερη χρήση των πόρων που μας δίνονται από την ΕΕ» σημειώσε ο πρωθυπουργός.
«Η δική μας δέσμευση προς τον ελληνικό λαό είναι ότι δεν θα βιώσουμε αυτό που ζήσαμε το 2010» ανέφερε για το θέμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική για την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης