Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Ρωσία σηκώνει τους τόνους για τη σύλληψη δημοσιογράφου στην Κύπρο: «Ξένες μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται στην προβοκάτσια»

H Ρωσία σηκώνει τους τόνους για τη σύλληψη δημοσιογράφου στην Κύπρο: «Ξένες μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται στην προβοκάτσια»
«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της προβοκάτσιας» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Η Μόσχα επισημαίνει ότι έχει λόγους να πιστεύει πως δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται στο περιστατικό με τη σύλληψη του ανταποκριτή της Rossiyskaya Gazeta, Alexander Gasyuk στην Κύπρο, καθώς και σε απαράδεκτες ενέργειες κατά ενός υπαλλήλου της Ρωσικής Πρεσβείας.
Κάτι τέτοιο αναφέρεται επίσημα σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της προβοκάτσιας», επεσήμανε σχετικά το υπουργείο.
Μάλιστα, η Ρωσία φαίνεται πως απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του συλληφθέντος δημοσιογράφου ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε με διάβημα και στον Πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα, Κύπρο Γιωργαλλή.
Αναλυτικότερα, το διάβημα της Μόσχας αναφέρει ότι:
«Στις 6 Οκτωβρίου, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα κλήθηκε επειγόντως στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Εναντίον του υποβλήθηκε κατηγορηματική διαμαρτυρία σε σχέση με τις απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες των αρχών της χώρας κατά του διαπιστευμένου στη Λευκωσία ανταποκριτή της Rossiyskaya Gazeta, Alexander Gasyuk, καθώς και ενός υπαλλήλου της Ρωσικής Πρεσβείας D.V. Ο Doinikov ενώ εκτελούσε τα επίσημα καθήκοντά του <...> Ως αποτέλεσμα, αυτός και ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής μας αποστολής που βρισκόταν στον τόπο του συμβάντος τραυματίστηκαν σωματικά και ο ίδιος ο Alexander Gasyuk ρίχτηκε πίσω από τα κάγκελα με σοβαρό τραυματισμό στο χέρι <. ..> Απαιτήθηκε από την κυπριακή διοίκηση να απελευθερώσει αμέσως τον Ρώσο ανταποκριτή, ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις για το εξωφρενικό περιστατικό και επίσημη απολογία».

Kύπρος: Απέλαση και αφαίρεση της άδειας παραμονής για λόγους ασφαλείας 

Νωρίτερα η Κύπρος είχε ανακοινώσει την απέλαση από τη χώρα του Ρώσου δημοσιογράφου που συνελήφθη στη Λευκωσία χθες (6/10), μετά από ανάκληση της άδειας παραμονής του «για λόγους ασφαλείας».
Σύμφωνα με πληροφορίες από Κυπριακά μέσα, μαζί του βρισκόταν και δεύτερο πρόσωπο, που αφέθηκε ελεύθερο.
Όπως ενημερώνουν διπλωματικές πηγές από την Λευκωσία, ο Ρώσος δημοσιογράφος πρόβαλε αντίσταση κατά τη διάρκεια της σύλληψης, ενώ επισημαίνεται ότι τα σενάρια περί βίαιης σύλληψής του δεν ευσταθούν.
Μάλιστα, σημειώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε αρμοδίως τη Μόσχα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πλήρη γνώση του ζητήματος καθώς και ότι προέβη «σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται σε τέτοιας ευαισθησίας ζητήματα».
Τονίστηκε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επικοινωνία με τη ρωσική πλευρά, στο κατάλληλο υπηρεσιακό-διπλωματικό επίπεδο με στόχο τη βέλτιστη επίλυση της υπόθεσης.
«Το ζήτημα τυγχάνει της δέουσας διαχείρισης και πλήρους προσοχής και η διευθέτησή του δρομολογείται ήδη από την κυπριακή πλευρά» σημειώνουν από τη Λευκωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης