Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φραγκογιάννης: «Η Θετική Ατζέντα με την Τουρκία προχωρά με γοργούς ρυθμούς»

Φραγκογιάννης: «Η Θετική Ατζέντα με την Τουρκία προχωρά με γοργούς ρυθμούς»
Η Θετική Ατζέντα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φραγκογιάννης "συνιστά στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης"
"Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη Θετική Ατζέντα και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις σε όλες τις θεματικές" τονίζει σε συνέντευξή του στην ε/φ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρεφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, επισημαίνοντας ότι "κοινός στόχος είναι, στην προσεχή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, να υπογραφούν, στο ανώτατο επίπεδο, Μνημόνια και Συμφωνίες συνεργασίας επί συγκεκριμένων δράσεων" μετά την "θερμή και πολύ ουσιαστική συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Burak Akcapar) στη Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα.
Η Θετική Ατζέντα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φραγκογιάννης "συνιστά στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης" εξηγώντας ότι "συνέβαλε ουσιαστικά και καθοριστικά στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και κλίματος συνεργασίας, ακόμα και στην πρόσφατη περίοδο εντάσεων στις σχέσεις μας με τη γείτονα, προ του φονικού σεισμού στην Τουρκία, τον περασμένο Φεβρουάριο".

Αναφερόμενος στη σημασία της Θετικής Ατζέντας τονίζει ότι οι 29 θεματικές της- στους τομείς των μεταφορών, του περιβάλλοντος, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού- αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και στις δύο χώρες, καθώς διευκολύνουν συναλλαγές, μετακινήσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες.
Αφορούν, όπως αναφέρει, εξίσου όμως και τις κυβερνήσεις, καθώς έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά και σε άλλες πτυχές της διακρατικής συνεργασίας.
Παραθέτει δε ως παράδειγμα, τη δεύτερη διασυνοριακή οδική γέφυρα Κήποι - Ύψαλα, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024, και θα διευκολύνει πρακτικά παντός είδους μετακινήσεις και συναλλαγές.
Ερωτηθείς σχετικά με την διατήρηση της «νηνεμίας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο οκτάμηνο ο υφυπουργός Εξωτερικών δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον καθώς όπως λέει, οι σημερινές προκλήσεις ως παγκόσμια κοινότητα και ως μεσογειακές χώρες είναι τόσο δύσκολες και πρωτοφανείς που "δεν αφήνουν περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, αλλά απαιτούν συνεργασίες και συγκλίσεις".
Και προσθέτει: "Η κλιματική κρίση είναι η πλέον απειλητική πρόκληση που απαιτεί συνεργασίες- το διαπιστώσαμε με βίαιο τρόπο το φετινό καλοκαίρι και το ζούμε πλέον καθημερινά.

Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου κι εκεί είναι αναγκαίες οι συνεργασίες ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.
"Η εμβάθυνση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων" προσθέτει "συμβάλει στη συνολική ευημερία στην περιοχή.
Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να μετακινηθούμε στο ελάχιστο από τις εθνικές μας θέσεις, τις οποίες στηρίζουμε στις αρχές της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου".
Τέλος σχετικά με το «άνοιγμα» της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα στην Ινδία και στη Νότια Κορέα ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει την σημαντική θέση που κατέχει η Οικονομική Διπλωματία στο συνολικό στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει τόσο στη διαρκή ενδυνάμωση των ισχυρών συμμαχιών μας με χώρες όπως οι ΗΠΑ, χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όσο και στην καλλιέργεια ισχυρών οικονομικών και πολιτικών δεσμών και με άλλους δυνατούς παίχτες στη διεθνή σκακιέρα, όπως η Ινδία και η Νότια Κορέα, που είναι "αγορές-στόχοι με μεγάλη δυναμική και προοπτικές και με έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα".
Στο πλαίσιο αυτό αναγγέλει το επικείμενο ταξίδι του, την προσεχή Τρίτη, στη Σεούλ, με σκοπό την προετοιμασία μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, υπό τον πρωθυπουργό.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης