Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Tatar (Κατεχόμενα): Οι Ρώσοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Βόρειας Κύπρου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας

Tatar (Κατεχόμενα): Οι Ρώσοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Βόρειας Κύπρου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας
«Υπάρχει μια σημαντική ρωσική κοινότητα που ζει στην ΤΔΒΚ και επίσης υπάρχουν πολλοί γάμοι μεταξύ Ρώσων και Τουρκοκυπρίων» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης 
Η ρωσόφωνη κοινότητα γίνεται αναπόσπαστο μέρος της Βόρειας Κύπρου και συμβάλλει στην ανάπτυξή της, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ, που δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος στον κόσμο εκτός από την Τουρκία). σε συνέντευξή του στο TASS.
«Υπάρχει μια σημαντική ρωσική κοινότητα που ζει στην ΤΔΒΚ και επίσης υπάρχουν πολλοί γάμοι μεταξύ Ρώσων και Τουρκοκυπρίων.
Από όσο παρατήρησα αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί επιτυχώς στην κοινωνική ζωή στην ΤΔΒΚ και πολλοί έχουν ήδη μάθει και μαθαίνουν τη γλώσσα και τον τουρκικό πολιτισμό», είπε ο Tatar.
«Ως εκ τούτου, είναι πολύ φυσιολογικό να γίνονται μέρος της ΤΔΒΚ και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νησιού σε κάθε πτυχή της ζωής», πρόσθεσε.
Ο Tatar ενέκρινε την πρόσφατη απόφαση της Μόσχας να αρχίσει να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στη Βόρεια Κύπρο μέσω της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Οι προξενικές υπηρεσίες

«Υπολογίζεται ότι υπάρχουν χιλιάδες Ρώσοι πολίτες και ρωσόφωνη κοινότητα στην ΤΔΒΚ και φυσικά αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται προξενικές υπηρεσίες.
Επομένως, από ανθρωπιστική άποψη, αυτή η απόφαση έχει καθυστερήσει πολύ», σημείωσε.
Επισήμανε επίσης ότι «χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστραλία παρέχουν επίσης προξενικές υπηρεσίες επί πολλά χρόνια στην ΤΔΒΚ».
«Έτσι, αυτό ήταν ένα απαραίτητο και ευεργετικό βήμα για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην ΤΔΒΚ», πιστεύει ο Tatar.
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο άρχισε να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Ο Ρώσος πρέσβης Murat Zyazikov είπε ότι «αυτή η απόφαση έχει καθυστερήσει πολύ, δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις» και «υπαγορεύεται αποκλειστικά από ανθρωπιστικούς λόγους».
Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, περισσότεροι από 50.000 Ρώσοι ζουν σήμερα στη Βόρεια Κύπρο.
Ο Tatar είπε επίσης ότι οι αρχές της ΤΔΒΚ σκοπεύουν να επεκτείνουν τις τουριστικές ευκαιρίες τους και είναι στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσουν τουρίστες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ανέφερε ότι το εκσυγχρονισμένο αεροδρόμιο Ercan μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 10 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης