Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Άλμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Ο Μητσοτάκης υπέρ της αποκλιμάκωσης, αναγνώριση τώρα της Βόρειας Κύπρου

Erdogan: Άλμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Ο Μητσοτάκης υπέρ της αποκλιμάκωσης, αναγνώριση τώρα της Βόρειας Κύπρου
Για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη
Σχετικά Άρθρα
Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Μιλώντας για τις σχέσεις με την Αθήνα, ο Erdogan είπε, πως το επικείμενο συμβούλιο κορυφής στη Θεσσαλονίκη (7/12) θα είναι ένα σημαντικό άλμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.
«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει πολλά πράγματα και θα ωφελήσει αμοιβαία και τις δύο πλευρές», είπε, προσθέτοντας ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής.
«Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και ο Μητσοτάκης έχει επίσης παρόμοια στάση», σημείωσε ο Erdogan προσθέτοντας ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής θα αλλάξει πολλά πράγματα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.
Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν περάσει από σοβαρές φυσικές καταστροφές πρόσφατα και αυτές οι καταστροφές τους έφεραν πιο κοντά, κάτι που ενισχύθηκε περαιτέρω με διπλωματικά βήματα.
Προειδοποίησε ωστόσο για βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το σημερινό περιβάλλον εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Erdogan και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τη θετική ατμόσφαιρα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις μετά τη συνάντηση την Τετάρτη 20/9 γράφει η Daily Sabah.
Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα των επαφών μεταξύ των δύο χωρών, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, η οποία περιλαμβάνει: Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των υφυπουργών Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, οι συναντήσεις τον Νοέμβριο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας - Ελλάδας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Erdogan: Αναγνώριση Βόρειας Κύπρου


Για το Κυπριακό και στην ερώτηση ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης μετά και την έκκληση του για αναγνώριση των Κατεχομένων ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η προσέγγισή μας για την Κύπρο είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Είναι πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι φόρμουλες ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν. Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή μη λύσης στο νησί».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι «έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Προσκαλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν αυτό. Κάναμε επίσης άλλη μια πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα».
Τονίζοντας ότι «η αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε ότι «δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στο πλαίσιο των εγγυητικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο.
Αναμένουμε να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής.
Η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ» και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης