Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με πνεύμα …«ανοιχτών θυρών» η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan: Οδικός χάρτης για διάλογο και στο βάθος...Χάγη

Με πνεύμα …«ανοιχτών θυρών» η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan: Οδικός χάρτης για διάλογο και στο βάθος...Χάγη
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan πραγματοποιήθηκε στο «Turkish House», τον ουρανοξύστη που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και αποτελεί βάση διπλωματικών αποστολών αλλά και πολιτιστικών οργανώσεων της Τουρκίας στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Συνάντηση διάρκειας μίας ώρας σε εποικοδομητικό κλίμα είχε την Τετάρτη (20/9/2023) ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε νωρίτερα η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο CNN σε «εδαφικά θέματα» με την Τουρκία.
Μητσοτάκης - Erdogan επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Το κοινό ανακοινωθέν


Μετά το πέρας της συνάντησης εξεδόθη κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:
Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.
Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Η συνάντηση

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, εκτός του πρωθυπουργού, απαρτίζονταν από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Erdogan πλαισίωναν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Akif Çağatay Kılıç.
Η συνάντηση Μητσοτάκη -  Erdogan πραγματοποιήθηκε στο «Turkish House», τον ουρανοξύστη που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και αποτελεί βάση διπλωματικών αποστολών αλλά και πολιτιστικών οργανώσεων της Τουρκίας στις ΗΠΑ.
erdogan_3.JPG

mitsotakis_24.JPGmitsotakis_erdogan_1_1.JPG


Μητσοτάκης: Παραγωγική η συζήτηση με Erdogan

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Τα ...«εδαφικά θέματα»
 
«Θα συναντηθώ με Τούρκο πρόεδρο σε λίγες ώρες πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Και οι δύο εκλεγήκαμε ξανά μετά τις εκλογές που έγιναν το καλοκαίρι και θα συνεχίσουμε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN.
Για τα δύσκολα θέματα με την Τουρκία, όπως τα εδαφικά έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας: «Είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.
Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια, όπως για παράδειγμα οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος.
Δεν είναι εύκολο να λυθούν αυτά τα πράγματα, αλλιώς θα είχαν επιλυθεί εδώ και καιρό».«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ούτε και χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας προς τον άλλον και να σπρώχνουμε τις χώρες μας σε ένοπλη σύγκρουση.
Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Erdogan.

Βελόπουλος: Έγινε μεγάλη ζημιά στη Νέα Υόρκη

Επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος τον πρωθυπουργό με αφορμή τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στη Νέα Υόρκη.
«Έγινε μεγάλη ζημιά στη Νέα Υόρκη. Στην συνάντηση με τον Erdogan, ο Κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα.
Η αδιανόητη αναφορά του Κ. Μητσοτάκη σε εδαφικά θέματα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του σε μεγάλο αμερικανικό δίκτυο, σε συνδυασμό με την επιλογή του να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο λεγόμενο ‘’σπίτι της Τουρκίας’’, αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός είναι όχι μόνο ανίκανος, αλλά και επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα», σημειώνει ο κ. Βελόπουλος και καταλήγει: «Στην έδρα του εχθρού, συνδιαλέγονται μόνον οι ηττημένοι. Ουδείς Μητσοτάκης μπορεί να παραδώσει στην Τουρκία, αυτά που οι Έλληνες κέρδισαν με το αίμα και την θυσία τους στο πεδίο της μάχης».

 

 

 

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης