Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έκθετο το ΓΕΕΘΑ για τους 5 νεκρούς Έλληνες στη Λιβύη: Παραδέχθηκε ότι δεν είχε επικοινωνία με την αποστολή - Όλο το χρονικό

Έκθετο το ΓΕΕΘΑ για τους 5 νεκρούς Έλληνες στη Λιβύη: Παραδέχθηκε ότι δεν είχε επικοινωνία με την αποστολή - Όλο το χρονικό
Το ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι «δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν»
Σχετικά Άρθρα
Όσο περνούν οι ώρες τόσο περισσότερο εκτίθεται η κυβέρνηση και κυρίως το ΓΕΕΘΑ σχετικά με το τραγικό τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, όπου 5 Έλληνες σκοτώθηκαν. Το αλαλούμ που επικράτησε από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα (18/9/2023) το μεσημέρι προκαλούν όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια των υπεύθυνων για τον σχεδιασμό της αποστολής, όσο και για το τι πραγματικά συνέβη στο πεδίο.
Άλλωστε, το χρονικό των γεγονότων μόνο οργή και αποντροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν. Το ίδιο ισχύει και με την απίστευτη παραδοχή του ΓΕΕΘΑ πως έστειλε σε μια εμπόλεμη χώρα μια ομάδα ελληνική ανθρωπιστική αποστολή με την οποία δεν μπορούσε να έχει καμία επικοινωνία. «Δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν, κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων» αναφέρεται στις «διευκρινίσεις» που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ.

Το χρονικό

Τα γεγονότα συνέβησαν ως εξής:
  • Το δυστύχημα στη Λιβύη φέρεται να συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής (17/9/2023). Ειδικότερα, τη στιγμή που η ελληνική αποστολή διερχόταν από το χωριό Μαράουα, γύρω στις 2:30 το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.
  • Αρχικά το ΓΕΕΘΑ εκδίδει ανακοίνωση περί τροχαίου ατυχήματος με την ελληνική αποστολή στη Λιβύη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν μόνο τραυματισμένοι και όχι νεκροί. Επίσης, ενημέρωνε ότι δρομολογούνταν ο επαναπατρισμός ολόκληρης της αποστολής.
  • Εν συνέχεια ακολούθησαν πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης (ανάμεσα στα οποία και το Reuters) περί νεκρών Ελλήνων στη Λιβύη. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τα μέσα ενημέρωσης ενημερώθηκαν πρώτα από το ΓΕΕΘΑ;; Πως είναι δυνατόν να μέσα ενημέρωσης να έχουν καλύτερη ενημέρωση για το συνέβη στην ελληνική αποστολή από το ΓΕΕΘΑ;;
  • Ακολούθησαν δηλώσεις του Λίβυου υπουργού Υγείας, οποίος ανακοίνωσε την ύπαρξη νεκρών.
  • Έπειτα από λίγη ώρα, το ΓΕΕΘΑ εκδίδει ανακοίνωση όπου γίνεται λόγος για τρεις νεκρούς και δύο αγνοούμενους.
  • Εν τέλει, σήμερα μία ημέρα μετά το δυστύχημα, το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε για πέντε νεκρούς.
Η παραδοχή ΓΕΕΘΑ για την ελληνική αποστολή

Εν τω μεταξύ, το ΓΕΕΘΑ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το αλαλούμ που επικράτησε όσον αφορά την ενημέρωση σχετικά με το δυστύχημα στη Λιβύη, εξέδωσε, σήμερα, διευκρινίσεις όπου παραδέχθηκε ότι δεν είχε επικοινωνία με την ελληνική αποστολή.
Ειδικότερα, το ΓΕΕΘΑ αναφέρει, «η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».
«Είναι ευνόητο», συνεχίζει, «ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν, κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων».
Το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει ότι αργότερα, «οι αρχές της Λιβύης, διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα».
«Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων», προσθέτει, «το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ».
«Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση» καταλήγει.

Μαρινάκης: Το υπουργείο θα διερευνήσει τα αίτια

Αναφερόμενος στο δυστύχημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε πως το υπουργείο θα διερευνήσει τα αίτια. «Το υπουργείο και οι αρμόδιες αρχές θα διερευνήσουν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος και θα έχουμε και τις δέουσες ενημερώσεις υπηρεσιακά» υποστήριξε μιλώντας στα Παραπολιτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης