Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Σουηδία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες κατά 30% για να ικανοποιήσει το ΝΑΤΟ

Η Σουηδία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες κατά 30% για να ικανοποιήσει το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ μετατρέπει τους φιλήσυχους Σκανδιναβούς σε σκυλιά του πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Η Σουηδία αναμένεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 30% για να φθάσει το όριο του ΝΑΤΟ για δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, καθώς, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον, στα 119 δισ. κορώνες (11 δισ. δολάρια) το 2024.
«Η Σουηδία αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κατάσταση ασφαλείας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία απαιτεί από τη Σουηδία να έχει μια άμυνα που είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα σουηδικά εδάφη» αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και των εθνικιστικών Σουηδών Δημοκρατών.
Ο Γιόνσον τόνισε ότι η αύξηση των δαπανών οφείλεται στην επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και των αλλαγών τις οποίες θα απαιτήσει αλλά και στη στήριξη που θα παράσχει η χώρα στην Ουκρανία.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Φινλανδία ανακοίνωσε πως οι αμυντικές δαπάνες θα διαμορφωθούν στο 2,3% του ΑΕΠ το 2024.
Έχουν συμπληρωθεί ήδη δύο μήνες αφότου τα 31 κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την Άμυνα. Στο παρελθόν, ο στόχος του 2% έπρεπε να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου και μόνο επτά σύμμαχοι κατάφεραν να τον υλοποιήσουν το 2022, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.
Εγκαταλείποντας μια πολιτική δεκαετιών ουδετερότητας, η Φινλανδία εντάχθηκε στη Συμμαχία τον περασμένο Απρίλιο, σε μια κίνηση - απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η φινλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 6 δισεκ. ευρώ ή το 2,3% του ΑΕΠ της για την Άμυνα το 2024, ποσό περίπου 116 εκατομμυρίων ευρώ λιγότερο από την εκτίμηση για το 2023.
Οι αμυντικές δαπάνες της Φινλανδίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα αντικαθιστά τον γηρασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 με μαχητικά F-35.
Στις αμυντικές δαπάνες συνυπολογίζεται επίσης η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τη συνολική αξία των δωρεών στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας της βόρειας Ευρώπης να ανέρχεται στο 1,3 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης