Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Η αμυντική μας διπλωματία πρέπει να προσαρμόζεται διαρκώς και να εξελίσσεται

Δένδιας: Η αμυντική μας διπλωματία πρέπει να προσαρμόζεται διαρκώς και να εξελίσσεται
Προϋπόθεση αποτελεσματικής άσκησης της αμυντικής διπλωματίας, προς όφελος της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού, είναι, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα, η διατήρηση της Εθνικής Συνεννόησης στους κύριους άξονες της 'Αμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής"
«Σε μία κρίσιμη περίοδο μεγάλων μεταβολών στο διεθνές γίγνεσθαι η αμυντική μας διπλωματία πρέπει να καταστεί υπαρκτό μέγεθος και εργαλείο, που να προσαρμόζεται διαρκώς και να εξελίσσεται, προκειμένου η χώρα να δύναται να ανασχέσει οποιαδήποτε δυνάμει απειλή, πριν αυτή εκδηλωθεί επί του πεδίου» επισημαίνει, μεταξύ άλλων ο υπουργός Έθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» με θέμα: "Ο ρόλος της Ελλάδας σήμερα και η αμυντική της διπλωματία".
Όπως σημειώνει ο Ν.Δένδιας: " Οι ισχυρές κατανοήσεις και συμπαρατάξεις στο στέρεο έδαφος του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αποτρέπουν κάθε σκέψη και πρόθεση αναθεωρητικών χωρών για την εκδήλωση απειλής.
Προϋπόθεση αποτελεσματικής άσκησης της αμυντικής διπλωματίας, προς όφελος της πατρίδας μας και του ελληνικού λαού, είναι, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα, η διατήρηση της Εθνικής Συνεννόησης στους κύριους άξονες της 'Αμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής".
Επίσης παρατηρεί ότι "τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα δεν αρκέσθηκε στην ιδιότητά του μέλους της Ευρωπαϊκής Οικογένειας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Δεν περιόρισε τον ορίζοντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν οριοθέτησε τις ανησυχίες της στην Ελληνοτουρκική διαφορά.
Προέβαλε ένα διαφορετικό υπόδειγμα στην ευρύτερη περιοχή.
Παραδείγματα της πολιτικής την τετραετία που προηγήθηκε αποτέλεσαν η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (MDCA) και η υπογραφή των δυο Τροποποιητικών Πρωτοκόλλων, η Συμφωνία για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Σχέσης με τη Γαλλία και τη Συνεργασία στην 'Αμυνα και την Ασφάλεια, η Δήλωση Κοινού Οράματος με τη Μεγάλη Βρετανία, οι Συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά και τα βήματα συνεργασίας με πιο μακρινές, αλλά σημαντικές χώρες, όπως η Ινδία".
Με ενεργητική και κινητική διπλωματία ανέδειξε ως κεφάλαιο την σταθερή προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και τον απόλυτο σεβασμό της στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών".
Τέλος τονίζει ότι "υποστηρικτικό έργαλείο της αμυντικής μας διπλωματίας είναι η έλλογη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η ενίσχυχη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Προωθούμε τη δημιουργία οικοσυστήματος το οποίο θα δώσει σταδιακά στη χώρα μας τη δυνατότητα να γίνει συμπαραγωγός και εξαγωγέας οπλικών συστημάτων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης