Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στρατιωτική βάση στη Λιβύη ιδρύει η Τουρκία - Ενισχύεται η θέση της στην Ανατ. Μεσόγειο - «Νευρικότητα στην Ελλάδα»

Στρατιωτική βάση στη Λιβύη ιδρύει η Τουρκία - Ενισχύεται η θέση της στην Ανατ. Μεσόγειο - «Νευρικότητα στην Ελλάδα»
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τη εκμίσθωση για 99 χρόνια του λιμανιού της Khums
Σχετικά Άρθρα
Προ τετελεσμένων βρίσκεται για ακόμα φορά η ελληνική πλευρά όσον αφορά τις «βλέψεις» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τη Λιβύη και εκμίσθωσε το λιμάνι Al Khums για 99 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την Αθήνα, αν και η Τρίπολη έχει διαψεύσει τις πληροφορίες.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έντονη νευρικότητα στην Ελλάδα»

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την εκμίσθωση για 99 χρόνια του λιμανιού Al Khums, μεταξύ της πρωτεύουσας Τρίπολης και της πόλης Μισράτα, για να φτιάξει στρατιωτική βάση.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει το ειδησεογραφικό δίκτυο TGRT, «η Τουρκία, η οποία προκαλεί φόβο με τις στρατιωτικές της τεχνολογικές δυνατότητες και κάνει εντυπωσιακές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε μια συμφωνία που θα έχει έντονη απήχηση στην Ελλάδα». Μάλιστα, το δημοσίευμα έχει τον τίτλο: «Μία κίνηση από την Τουρκία που θα προκαλέσει νευρικότητα στην Ελλάδα».
Tourkia.JPG
Με τη στρατιωτική βάση που θα δημιουργηθεί στο λιμάνι και θα παραχωρηθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σχεδιάζεται να ενισχυθεί η κυριαρχία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, να αυξηθεί ο έλεγχος των τουρκικών χωρικών υδάτων και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εμπορικών πλοίων.

Η ανακοίνωση από την Τουρκία

H είδηση για την τουρκική στρατιωτική βάση έχει αναρτηθεί στα social media του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), όπου πρόεδρος είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος υποναύαρχος Cihat Yayci.

Το Turk Degs έκανε τις εξής επισημάνσεις στην ανάρτησή του:
«Η Τουρκία έχει νοικιάσει το λιμάνι El Khums για 99 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη.
Στο λιμάνι που θα παραχωρηθεί στο Τουρκικό ναυτικό και τις χερσαίες δυνάμεις της θα δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση για τις Τούρκικες ένοπλες δυνάμεις.
Με το λιμάνι που ενοικιάστηκε, η Τουρκία θα διασφαλίσει επίσης μια προληπτική άμυνα για τις τουρκικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων».

Η διάψευση από την Τρίπολη

Πάντως, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η τουρκόφωνη έκδοση του ρωσικού δικτύου Sputnik, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Τρίπολης μετέδωσε ότι η σχετική πληροφορίας περί συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Στις 10 Αυγούστου, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση Navtex με στόχο τον πλου του γεωτρύπανου Abdulhamid Han, προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Η οδηγία προς ναυτιλομένους τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Αυγούστου έως και την 6η Φεβρουαρίου.
Στις περιοχές αυτές οι Τούρκοι έχουν κάνει τρισδιάστατες έρευνες. Το σημείο είναι λίγα μίλια ανατολικότερα απ’ τη δυνητική ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης