Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σοκάρουν οι καταθέσεις για τις εκρήξεις στην 111 ΠΜ – Εκτεθειμένες οι βόμβες που εξερράγησαν και προκάλεσαν μέχρι και …σεισμό

Σοκάρουν οι καταθέσεις για τις εκρήξεις στην 111 ΠΜ – Εκτεθειμένες οι βόμβες που εξερράγησαν και προκάλεσαν μέχρι και …σεισμό
Τι απαντούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικές πηγές για τις καταθέσεις που προκαλούν αίσθηση
Σχετικά Άρθρα
Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι καταθέσεις, που δόθηκαν στο πλαίσιο της ΕΔΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις πρωτοφανείς εκρήξεις στην 111η Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.
Από τις καταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτει ότι οι εκρήξεις «οφείλονται στις βόμβες σειράς Mk-8X (iron bombs) που βρίσκονταν πρόχειρα αποθηκευμένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς».
Όπως αναφέρεται οι βόμβες ήταν εκτεθειμένες και η κάλυψή τους δεν ήταν επαρκής, ώστε να τις προστατεύσει από το αυξανόμενο θερμικό φορτίο, ενώ αναφέρονται παραβάσεις των κανόνων αποθήκευσης πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, όχι όμως σε σημείο όπου έγιναν εκρήξεις.

Ευθύνες στην Πυροσβεστική


Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι η πυροσβεστική υπηρεσία δεν αντέδρασε άμεσα αν και είχε ενημερωθεί.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι «η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις εκκλήσεις των στελεχών της Π.Α. ήταν αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι ο –αρμόδιος ιεραρχικά– διοικητής του ΑΤΑ στη Λάρισα Γιώργος Φασούλας είχε τηλεφωνήσει επανειλημμένως στην Πυροσβεστική από το πρωί, ζητώντας βοήθεια για την πυρκαγιά που μαινόταν. Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης (27/7), όταν έφυγαν από την αποθήκη οι δυνάμεις της Π.Α., στο στρατόπεδο βρίσκονταν και δυνάμεις της Π.Υ. που είχαν σπεύσει εκεί».
Παράλληλα στο πόρισμα, αναφέρεται ότι χάρη στα αναχώματα που υπήρχαν γύρω από το στρατόπεδο απετράπη ένα ακόμη χειρότερο σενάριο για τη Νέα Αγχίαλο.
Αν αυτά δε λειτουργούσαν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τότε ενδεχομένως θα υπήρχαν τραγικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

Τι απαντά το υπουργείο Άμυνας


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι «κανένα πόρισμα δεν έχει συνταχθεί και δεν έχει παραδοθεί, ούτε κανένα άλλο επίσημο έγγραφο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας».
«Για τη σοβαρή υπόθεση της πυρκαγιάς στην αποθήκη πυρομαχικών στη Ν. Αγχίαλο, η οποία ερευνάται, είναι καλό να μη διακινούνται πρόωρα συμπεράσματα που ενδέχεται να αποδειχθούν αβάσιμα», επισημαίνουν από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές.

Σεισμός από τις εκρήξεις

Εν τω μεταξύ η έκρηξη προκάλεσε σεισμό 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
«Σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC).
Η έκρηξη καταγράφτηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray.
Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.
«Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης.
Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.
Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως "accidental explosion" και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως "ground truth"  γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων», αναφέρεται στην ανακοίνωση

.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης