Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα τροπή στις έρευνες για τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης – Έξω από την αποθήκη βόμβες για F - 16 που εξερράγησαν

Νέα τροπή στις έρευνες για τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης  –  Έξω από την αποθήκη βόμβες για F - 16 που εξερράγησαν
Το πιθανότερο σενάριο, που εξετάζεται, είναι οι βόμβες που εξερράγησαν να ήταν εκτός της αποθήκης των πυρομαχικών
Σχετικά Άρθρα
Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο στις 28 Ιουλίου 2023.
Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού διερευνούν πρώτα από όλα σε ποιο σημείο βρίσκονταν τα βλήματα που εξερράγησαν, σκορπώντας τον τρόμο αλλά και προκαλώντας πολλές ζημιές στην περιοχή.
Το πιθανότερο σενάριο, που εξετάζουν είναι οι βόμβες που εξερράγησαν να ήταν εκτός της αποθήκης των πυρομαχικών.
Αυτό προκύπτει από τους δύο κρατήρες που βρέθηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τις εκρήξεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για δύο ντάνες πυρομαχικών που βρίσκονταν εκτός της αποθήκης πυρομαχικών με βόμβες γενικής χρήσης ΜΚ82 (500 λιβρών) και Μ64.
Οι τελευταίες φέρεται να μη χρησιμοποιούνται πλέον από τα F-16.
Το ερώτημα, που τίθεται και ζητά άμεσα απάντηση είναι το εξής: Γιατί αφέθηκαν πυρομαχικά εκτός αποθήκης εν μέσω συνθηκών καύσωνα και υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή.

Εγκληματικές παραλείψεις

Έμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίζουν σειρά από παραλείψεις που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή μιας από τις πιο νευραλγικές αποθήκες οπλισμού της χώρας.
Όπως επισημαίνουν στην «Καθημερινή», είναι «αδιανόητο» να υπάρχουν εκτεθειμένες βόμβες εντός του στρατοπέδου όταν ολόκληρη η Μαγνησία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για πυρκαγιά. Καταρρίπτεται ακόμη το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού, καθώς η πυρκαγιά που έκαψε το στρατόπεδο μαινόταν για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα στην ευρύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ουδείς μερίμνησε για την απομάκρυνση των πυρομαχικών ή για τον ενταφιασμό τους σε περίπτωση που δεν χωρούσαν στις υπόγειες αποθήκες οπλισμού.
Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι πληροφορίες που έρχονται από την πυροσβεστική σχετικά με την πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας,
ενώ από την πλευρά του το Πεντάγωνο αφήνει να εννοηθεί ότι η πυροσβεστική υποτίμησε την κατάσταση με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει μέχρι τις αποθήκες οπλισμού.
να σημειωθεί ότι αποθήκες οπλισμού είχαν απειληθεί και στο παρελθόν από πυρκαγιές, χωρίς τα τραγικά αποτελέσματα της Νέας Αγχιάλου.
Ακόμη και στη Ρόδο, χώροι όπου φυλάσσονται όπλα και πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς βρέθηκαν στην πορεία της πυρκαγιάς, όμως τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν και λειτούργησαν όπως προβλέπει ο σχεδιασμός.

M64.JPG
Προς καρατόμηση ο διοικητής της 111 ΠΜ

Η κίνηση αυτή αφορά σε λόγους πλημμελούς εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών.
Όπως προέκυψε συγκεκριμένα, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας, τα οποία εκ του αποτελέσματος δεν είχαν ληφθεί στο μέτρο και στην έκταση που θα έπρεπε, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τη Νέα Αγχίαλο διέταξε ο Νίκος Δένδιας

Το πρωί της Παρασκευής 28/7 κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε δηλώσεις του πως «το τι συνέβη θα διερευνηθεί, αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν».
«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», είπε.

Σε στρατιωτικές μονάδες για την πυρασφάλεια ο Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από τις 30 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα υλοποιήσει - υπό τις οδηγίες του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Νίκου Δένδια - σχέδιο εκτάκτων επιθεωρήσεων και αξιολογήσεων μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας,
αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ο Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος κατά περίπτωση από τους επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, με επιτόπιους ελέγχους σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας βασικούς χώρους φύλαξης πυρομαχικών και καυσίμων, καθώς και με τη διεξαγωγή εκτάκτων ασκήσεων πυρασφαλείας, θα εξετάσει διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια του προσωπικού, των μέσων και των υλικών.
«Ως πολιτική ηγεσία θέλουμε να εγγυηθούμε τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του προσωπικού μας και του υλικού μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος την Κυριακή 30/7 ολοκλήρωσε τον έλεγχο της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών στην Ξυλαγανή Κομοτηνής , της 873 Αποθήκης Καυσίμων στη Θεσσαλονίκη και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, της 110 Πτέρυγας Μάχης και την 1η Διοίκηση Αγωγού Καυσίμων, στη Λάρισα.
«Είμαστε σήμερα μαζί με τους επιτελάρχες, ώστε να επικαιροποιήσουμε τα σχέδια ασφαλείας και πυρασφάλειας», συμπλήρωσε.

ΠΑΣΟΚ: Ζητούνται απαντήσεις και απόδοση ευθυνών

Απαντήσεις για τις «ευθύνες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που οδήγησαν στις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης», ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και την απευθύνουν στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι βουλευτές, με επικεφαλής την Γραμματέα της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη ζητούν να ενημερωθούν:

1. Για ποιους λόγους δεν απετράπη η εξάπλωση της πυρκαγιάς σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή «Καραμπά» στη Νέα Αγχίαλο;

2. Τι απαντούν στις αιτιάσεις που κατακλύζουν από χθες το δημόσιο διάλογο, περί ευθυνών της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ;

3. Είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης (για παράδειγμα, αναγκαία αποψίλωση, αναχώματα με αδρανή υλικά, σύγχρονη συντήρηση υποδομών βάσει των ισχυόντων προτύπων), αλλά και αντιμετώπισης, τέτοιων καταστάσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις;

4. Ελήφθησαν υπόψη στην αντιμετώπιση της κατάστασης, τα πρωτόκολλα ασφαλείας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία;

5. Σε ποιο βαθμό το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς η φωτιά έκαιγε στην περιοχή από την προηγούμενη ημέρα;

6. Ποια είναι η αποτίμηση της απώλειας πυρομαχικών - οπλισμού; Ποιες είναι οι συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των αεροσκαφών F16;

7. Ποιο είναι το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες για την αναπλήρωση των κατεστραμμένων υλικών και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έχουν αναπληρωθεί;

«Οι εικόνες που όλοι παρακολουθήσαμε και τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν, εγείρουν σειρά ερωτημάτων, ενώ οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας την 28η Ιουλίου ενέτειναν τον σχετικό προβληματισμό για τις ευθύνες που οδήγησαν στο εν λόγω συμβάν», αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνουν ότι:

-στις αποθήκες οπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως του στρατοπέδου «Καραμπά», φυλάσσονται όπλα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας και πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας τους.

-οι αποθήκες πυρομαχικών, ειδικά αυτών των στρατηγικών όπλων, έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές ΝΑΤΟ, που σημαίνει πως αντέχουν ακόμη και σε ωστικά κύματα ακτινοβολίας από πυρηνική έκρηξη, ενώ το σύστημα πυρασφάλειας αυτών απαιτείται να καλύπτει τις ανάγκες πυρόσβεσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

-βάσει όσων παρουσιάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανακύπτει σειρά αστοχιών, που οδήγησαν στην απώλεια πυρομαχικών και μάλιστα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας.

-χρειάζονται απαντήσεις για το πως μια πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση, διαπερνά οδικά δίκτυα, κατοικημένες περιοχές και τελικά οδηγεί στην έκρηξη πυρομαχικών, στην εκκένωση του στρατοπέδου και στην ουσιαστική απομάκρυνση των αεροσκαφών F16, πλήττοντας το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

-οι έλεγχοι και οι ασκήσεις πυρασφάλειας, που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή να υλοποιηθούν «κατόπιν εορτής», αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είχαν αυτοί υλοποιηθεί εκ των προτέρων.

-είναι αναγκαία η πλήρης απόδοση ευθυνών, σε όλα τα επίπεδα, για όσα εκτυλίχθηκαν, άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε τη διερεύνησή τους, με άμεση διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

-τα τραγικά συμβάντα όλων των τελευταίων ημερών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σκιαγραφούν γλαφυρά την αποτυχία της νέας Κυβέρνησης - συνέχειας της προηγούμενης, στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια.

Παρέμβαση – φωτιά από Αποστολάκη

«Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που βρέθηκε η 111 Πτέρυγα Μάχης, με τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών, την εκκένωση του αεροδρομίου και την απομάκρυνση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 για προληπτικούς λόγους, είναι πολλά και χρήζουν απαντήσεων, για να μάθουμε τι έφταιξε και η κατάσταση είχε αυτή την άσχημη εξέλιξη», τονίζει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ θέτει τα εξής ερωτήματα:

Γιατί έφτασε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης;
Αν είχε καθαριστεί ο χώρος, τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα πυρομαχικά;
Ποιο είναι το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί απέτυχε;
Ο κ. Αποστολάκης αναφέρει ότι «υπάρχουν ευθύνες και αναμένουμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να διερευνήσουν εξονυχιστικά και με μεγάλη αυστηρότητα το θέμα και να δώσουν τις αναγκαίες εντολές, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, για να μην ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό σε κρίσιμες για την ασφάλεια της χώρας εγκαταστάσεις».
Σημειώνει, τέλος, ότι «έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας να μην εκτίθενται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τέτοια πρωτοφανή γεγονότα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης