Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Χριστοδουλίδης: Μηνύματα από τουρκικής πλευράς για κινητοποίηση στο Κυπριακό

Χριστοδουλίδης: Μηνύματα από τουρκικής πλευράς για κινητοποίηση στο Κυπριακό
«Η προσπάθειά μας για επανέναρξη των συνομιλιών κινητοποιεί τη διεθνή κοινότητα. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που θέλει να την επανενεργοποιήσει, περνά μέσα και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος
Μεταφέρονται μηνύματα από τουρκικής πλευράς για την ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «όλα αυτά η πλευρά μας θα τα δει στην πράξη μέσα από την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη δεξίωση της πρέσβεως της Γαλλίας για την εθνική μέρα της χώρας και ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί για τις επαφές που είχαν Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Τούρκο πρόεδρο κατά τις οποίες του μεταφέρθηκαν κάποια μηνύματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:
«Έχω ενημερωθεί για τις πλείστες των συναντήσεων, θα έχω και αύριο ενημέρωση από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες.
Τα μηνύματα έχουν μεταφερθεί.
Είναι σημαντικό, κρατώ το γεγονός ότι η δική μας πρωτοβουλία, η δική μας προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών έχει οδηγήσει και σε κινητοποίηση τη διεθνή κοινότητα, έχουν μεταφερθεί τα μηνύματα στον κ. Ερντογάν. Σημειώνω, επίσης, το γεγονός ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για επανεργοποίηση της ευρωπαϊκής της προοπτικής, κάτι που περνά μέσα και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Είχα μιλήσει για τρία ορόσημα, τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έχουμε μπροστά μας πλέον τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και ευελπιστώ να καταλήξουμε σε αυτό που είναι το βασικό ζητούμενο, για το οποίο δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε, την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Θεωρώ, επίσης, σημαντική τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».
Σε ερώτηση αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι η Αγκυρα φαίνεται ανοιχτή στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μεταφέρονται μηνύματα από τουρκικής πλευράς για την ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση στο Κυπριακό. Όλα αυτά εμείς θα τα δούμε στην πράξη μέσα από την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».
Ερωτηθείς αν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πραγματοποίηση συνάντησης του ιδίου με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον προσεχή Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «στην παρούσα φάση μπορώ να μιλήσω για την ετοιμότητα μου να συμμετάσχω σε μια τέτοια συνάντηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης