Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Στήριξη σε Guterres για νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό - Στόχος η δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Στήριξη σε Guterres για νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό - Στόχος η δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία
Σύμφωνα με το Τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο ΟΗΕ θα ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού με νέο ειδικό διαπραγματευτή
Νέο απεσταλμένο στην Κύπρο για να ηγηθεί της προσπάθειας για την επίλυση του μακρόχρονου διιπλωματικού ζητήματος στο νησί θα αποστείλει ο ΟΗΕ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres «πρότεινε να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, δηλαδή μια συμφωνία για τον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ, ο οποίος θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους για την επανέναρξη των συνομιλιών ώστε να υπάρξει μόνιμη διευθέτηση στο Κυπριακό»...
Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό.
Τα μέλη του ΣΑ χαιρέτισαν την συνεχιζόμενη προσωπική δέσμευση του Γενικού Γραμματέα και της ομάδας του και επανέλαβαν την υποστήριξη στην πρότασή του για απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών να ηγηθεί περαιτέρω δέσμευσης το συντομότερο δυνατό.
Επίσης, εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τόνισαν την σημασία του πλήρους σεβασμού της εντολής της και της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενθαρρύνουν την ανανέωση της δέσμευσης στο νησί μετά τις πρόσφατες εκλογές και προτρέπουν και τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, μεταξύ άλλων προχωρώντας σε απτά βήματα και εφαρμόζοντας άλλες χειρονομίες καλής θέλησης για την προώθηση ευνοϊκού κλίματος.
Επανέλαβαν την σημασία της διαφάνειας, της ευελιξίας και του συμβιβασμού από τις πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με το Anadolu, «το Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση ενώ παραθέτει δηλώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες όπου υποστηρίζει «ότι ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον στο διαιρεμένο νησί της Κύπρου "παραμένει πραγματικά δυνατό" μέσω ουσιαστικών και προσανατολισμένων στα αποτελέσματα διαπραγματεύσεων.»
Πλέον αναμένεται η αντίδραση της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς ο ορισμός νέου ειδικού διαπραγματευτή πρόκειται να αποτελέσει αφεαυτού αντικείμενο μίας νέας διπλωματικής διαδικασίας.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης