Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Μητσοτάκη ενόψει συνάντησης με Erdogan: Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Μήνυμα Μητσοτάκη ενόψει συνάντησης με Erdogan: Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θετικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
Στη δημιουργία οδικού χάρτη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που -σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση- είναι και το μοναδικό θέμα προς διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προσβλέπει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, αύριο (12/72023).
Ειδικότερα, σε δήλωση του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αυριανή συνάντηση με τον Erdogan αλλά και στη διπλή εκλογική επικράτηση της ΝΔ κάνοντας λόγο για ισχυρή λαϊκή εντολή. «Μπορούμε να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού για το πώς η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, έχει δώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με την γείτονα χώρα, από εκεί και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης» έχει επισημάνει.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε προσερχόμενος στο ΝΑΤΟ: «Συναντιόμαστε εδώ πέρα στο Βιλνιους καθόσον ακόμα λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαινεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια η επαναβεβαιώση των βασικών αρχών της συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρα ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Erdogan να δεχθεί στους κόλπους της συμμαχίας την Σουηδία και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μελος της συμμαχίας μας.
Θα έχω όπως γνωρίζετε την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο Erdogan στην πρώτη συνάντησή μας μετά την διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δικαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης