Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανησυχία Netanyahu για ισραηλινά όπλα στην Ουκρανία - «Θα καταλήξουν στο Ιράν»

Ανησυχία Netanyahu για ισραηλινά όπλα στην Ουκρανία - «Θα καταλήξουν στο Ιράν»
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος εκφράζει δεύτερες σκέψεις για τα οπλικά συστήματα που ζητούν οι Ουκρανοί - Σύννεφα στις σχέσεις Τελ Αβίβ - Κιέβου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu εξέφρασε ανησυχίες ότι τα αμυντικά συστήματα που κατασκευάζονται από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome -που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ- θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ιράν εάν μεταφερθούν στην Ουκρανία.
O Netanyahu άφησε να εννοηθεί ότι, εάν τα συστήματα που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις πέσουν στα χέρια της Ρωσίας, η στενή σχέση της χώρας με το Ιράν θα μπορούσε να τα οδηγήσει υπό τον έλεγχο της Τεχεράνης αν και δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα αποκτούσε το Ιράν αυτόν τον εξοπλισμό.
«Ανησυχούμε επίσης με την πιθανότητα τα συστήματα που θα δίναμε στην Ουκρανία να πέσουν στα χέρια του Ιράν και να στραφούν εναντίον μας, δηλαδή να βρεθούμε αντιμέτωποι με ισραηλινά συστήματα» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Ισραήλ.
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί, τόσο μέσω ΗΠΑ, όσο και με απευθείας δηλώσεις κατακρίνουν την στροφή του Ισραήλ προς την εξομάλυνση των σχέσεων του με τη Ρωσία.
Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ισραήλ στις 25 Ιουνίου δήλωσε ότι «η τρέχουσα ισραηλινή κυβέρνηση επέλεξε έναν δρόμο στενής συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», επικαλούμενη τη διπλωματική δέσμευση του Ισραήλ με τη Μόσχα και την «σχεδόν απουσία ισραηλινής ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Ουκρανία.
Σε μια νεότερη δήλωση στις 28 Ιουνίου, η πρεσβεία της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ, κάνοντας αναφορά στον πρόσφατο ρωσικό βομβαρδισμό ενός εστιατορίου στην ανατολική πόλη Kramatorsk, που άφησε πίσω του 12 νεκρούς.
«Οι Ρώσοι δολοφονούν τους πολίτες μας - και το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται να πουλήσει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία!» σχολίασαν και συμπλήρωσαν πως «αάν το Ισραήλ γνωστό για τις αμυντικές του ικανότητες, παρέχει στην Ουκρανία βασικό προστατευτικό εξοπλισμό - θα σωθούν ζωές». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης