Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Βούλγαροι «δείχνουν» τη Ρωσία για επίθεση σε εργοστάσιο όπλων

Οι Βούλγαροι «δείχνουν» τη Ρωσία για επίθεση σε εργοστάσιο όπλων
Η Βουλγαρία, που προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα, εξετάζει εμπλοκή των Ρώσων σε έκρηξη εργοστασίου όπλων

Η Ρωσία θα μπορούσε να ευθύνεται για επίθεση σε σε εργοστάσιο όπλων στην πόλη Karnobat τα ξημερώματα της Κυριακής (26/6), σύμφωνα με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομικών Bogdan Bogdanov.
Η έκρηξη ήρθε εν μέσω έρευνας των βουλγαρικών αρχών για μια σειρά παρόμοιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια σε αποθήκες, όπλων που φιλοξενούσαν πυρομαχικά που προορίζονταν να εξαχθούν στην Ουκρανία.
Η έρευνα εξετάζει πιθανούς δεσμούς μεταξύ των εκρήξεων και της Ρωσίας. «Έχουμε λάβει απολύτως όλα τα μέτρα ... για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και ότι η βουλγαρική βιομηχανία δεν θα επηρεαστεί από αυτού του είδους τις επιδρομές", δήλωσε ο Bogdanov σύμφωνα με την εφημερίδα Dnevnik.
Η λέξη «επιδρομές» στα βουλγαρικά υποδηλώνει ξένες επιδρομές, αν και ο Μπογκντάνοφ δεν κατονόμασε τη Ρωσία.
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην αποθήκη στο Karnobat ήταν η δεύτερη που εκδηλώθηκε εκεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το εργοστάσιο που επλήγη ανήκει σε έναν Βούλγαρο έμπορο όπλων, τον Emilian Gebrev, ο οποίος επέζησε από ύποπτη δηλητηρίαση με τον ρωσικό νευρικό παράγοντα novichok στη Σόφια το 2015.
Μετά από μια άλλη πυρκαγιά που έλαβε χώρα στο ίδιο εργοστάσιο πέρυσι, ο Gebrev είπε ότι ήταν «100 τοις εκατό σίγουρος» ότι οι Ρώσοι πράκτορες ήταν υπεύθυνοι.
Σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe την Κυριακή, ο Gebrev αυτή τη φορά δήλωσε ότι δεν γνώριζε τί θα μπορούσε να προκάλεσε τη φωτιά αυτή τη φορά.
Μετά το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolay Denkov διέταξε την επανεξέταση όλων των — κρατικών και ιδιωτικών — εργοστασίων όπλων στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι αν και η Βουλγαρία εξάγει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στην Ουκρανία από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Μόσχας, η επιρροή του Κρεμλίνου στη Βουλγαρία συνεχίζει να είναι ευρεία στη χώρα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης