Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία αλλάζει το Σύνταγμα της και... γιατί ένας Τούρκος πρέπει να στηρίξει τον Trump

Η Τουρκία αλλάζει το Σύνταγμα της και... γιατί ένας Τούρκος πρέπει να στηρίξει τον Trump
Στην Τουρκία αυξάνονται οι υποστηρικτές του Donald Trump
Τον δρόμο για την αλλαγή του Συντάγματος στην Τουρκία στρώνει ο πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εγκατάλειψης του ισχύοντος Συντάγματος που διαμορφώθηκε από τη στρατιωτική χούντα μετά το πραξικόπημα του 1980.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε με ένα πολιτικό, ολοκληρωμένο και φιλελεύθερο Σύνταγμα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Από το 1982, το ισχύον Σύνταγμα, που συντάχθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις. «Το αιματηρό πραξικόπημα του 1980, το οποίο οδήγησε στη σύλληψη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μαζί με μαζικές δίκες, βασανιστήρια και εκτελέσεις, εξακολουθεί να αποτελεί μια σκοτεινή περίοδο στην τουρκική πολιτική ιστορία» σχολιάζει η Daily Sabah.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι προτεινόμενες αλλαγές επικεντρώνονται στα θέματα της ελευθερίας, του δικαιώματος στην ασφάλεια, του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, της ελευθερίας του λόγου καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών και των ατόμων με αναπηρία. Η ενίσχυση αυτών των δικαιωμάτων και ελευθεριών έχει δει πισωγυρίσματα στη γραφειοκρατία, που έχουν εμποδίσει την ορθή εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το σχέδιο εκπονήθηκε σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και τις εκθέσεις των διεθνών μηχανισμών που παρακολουθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνεργασία με διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ορισμένες από τις άλλες αρχές του σχεδίου είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ως ουσία όλων των δικαιωμάτων, υπό την ενεργό προστασία του νόμου- η ισότιμη, αμερόληπτη και έντιμη παροχή δημόσιων υπηρεσιών σε όλους- το κράτος δικαίου πρέπει να ενισχυθεί σε όλους τους τομείς ως εγγύηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και κανείς δεν μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του λόγω κριτικής ή έκφρασης σκέψης.
Ο Erdogan χαιρέτισε επίσης το προεδρικό σύστημα, λέγοντας: «Το έθνος μας απέρριψε τις προτάσεις για επιστροφή στο παλιό σύστημα με τη θέλησή του στις εκλογές της 14ης και της 28ης Μαΐου. Οι συζητήσεις για το κοινοβουλευτικό σύστημα έκλεισαν επ' αόριστον». Ο ίδιος σημείωσε ότι το προεδρικό σύστημα επέτρεψε την ομαλή και ταχεία μετάβαση μετά τις εκλογές, γεγονός που απέδειξε την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Γιατί ένας Τούρκος πρέπει να στηρίξει τον Trump;

Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως στην Τουρκία αυξάνονται οι υποστηρικτές του Donald Trump με τον Τούρκο αρθρογράφο, Melih Altınok, να εστιάζει στην ειλικρίνεια του πρώην Αμερικανού προέδρου.
«Πάντως, ο Trump, όπως είπε και ο ίδιος, ήταν ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια που δεν ξεκίνησε πόλεμο. Δήλωσε: "Πρέπει να αποσυρθούμε από τη Συρία, είμαστε εκεί μόνο για το πετρέλαιο". Μίλησε επίσης για τον ρόλο της Ουάσινγκτον στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους. Τόλμησε να φέρει πίσω Αμερικανούς στρατιώτες από όλο τον κόσμο, γεγονός που τάραξε τα διασυνδεδεμένα οικονομικά και οπλικά μονοπώλια» επισημαίνει ο Τούρκος αρθρογράφος και συνεχίζει: «Έκανε έντονα σχόλια σχετικά με την Τουρκία, αλλά ήξερα επίσης ότι δεν μισούσε κατηγορηματικά τους μουσουλμάνους ή τους ανθρώπους από την Ανατολή, όπως έκαναν "άλλοι".
Άλλωστε, όταν έφυγε, το "θέατρο" της πανδημίας COVID-19 κατέλαβε τον κόσμο υπό την πίεση της κυβέρνησης Biden. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ακόμα και σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της εξαθλίωσε όλους μας. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, για τον οποίο μας προειδοποίησε ο Trump, συνεχίζεται ακόμη.
Ως Τούρκος, αν υπάρχει άλλη επιλογή για μένα από το να υποστηρίξω τον Trump, πείτε μου εσείς.
Ή θα με αποκαλέσετε και εμένα "βλάχο";
Μπορείς να το πεις αυτό.
Εγώ θα γελούσα με αυτό. Σε έναν κόσμο που υποστηρίζει τους παγκοσμιοποιητές που υποστηρίζουν τη μονοπολικότητα και στηρίζουν την κυβέρνηση μαριονέτα Μπάιντεν, η οποία υποστηρίζεται από βαρόνους των όπλων, των τροφίμων, των φαρμάκων, του λογισμικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα, τι σημασία έχουν ετικέτες όπως "αριστερός" ή "φιλελεύθερος";».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης