Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνάντηση Biden με Stoltenberg - «Αταλάντευτη» η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

Συνάντηση Biden με Stoltenberg - «Αταλάντευτη» η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
Συνάντηση Biden με Stoltenberg
Σχετικά Άρθρα
Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο, έχει σήμερα 13/6 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Στην αρχή της συνάντησής τους, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Ουκρανία επιτυγχάνει πρόοδο στην αντεπίθεσή της απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.
Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είναι αταλάντευτη.
Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε στο κανάλι CNN ότι μια επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να κάνει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να "καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".
"Όσο περισσότερο (οι Ουκρανοί) κερδίζουν έδαφος τόσο περισσότερο είναι πιθανό ο πρόεδρος Putin να κατανοήσει ότι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσει τη συμφωνία του σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη", δήλωσε ο επικεφαλής της δυτικής αμυντικής συμμαχίας, ο οποίος αναμένεται να γίνει δεκτός σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η συνάντηση θα λάβει χώρα μερικές εβδομάδες πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Λιθουανία), θεωρητικά την τελευταία για τον Jens Stoltenberg, η θητεία του οποίου λήγει το φθινόπωρο.
"Είμαι απόλυτα βέβαιος πως (οι 31 χώρες μέλη) θα βρουν έναν εξαιρετικό διάδοχο", είπε ο Νορβηγός Stoltenberg, διαβεβαιώνοντας πως "προτεραιότητά του (είναι) προς το παρόν να διευθύνει τη συμμαχία μέχρι το τέλος της θητείας (του)".
Διάφορες εικασίες διατυπώνονται για τη διαδοχή του Stoltenberg: παράταση της θητείας του, ο διορισμός για πρώτη φορά μιας γυναίκας, για παράδειγμα της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ή ακόμη μια εντελώς διαφορετική επιλογή στο πρόσωπο του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας.
Ο Joe Biden δήλωσε πρόσφατα για τον τελευταίο ότι "είναι πολύ καταρτισμένος" αλλά θα χρειαζόταν να εξευρεθεί "συναίνεση" στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενός οργανισμού ο οποίος διέρχεται μερικές φορές εντάσεις όπως δείχνει η περίπλοκη διαδικασία προσχώρησης της Σουηδίας.
Η Τουρκία μπλοκάρει εδώ και 13 μήνες την είσοδο της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, κατηγορώντας την για ανοχή απέναντι στους Κούρδους μαχητές που βρίσκονται στο έδαφός της.
Ο Stoltenberg δήλωσε πως είναι "βέβαιος" παρ΄όλ΄αυτά και υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται από τη Σουηδία προκειμένου να βρεθεί συμφωνία με την Τουρκία.
Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την απέλαση προς την Τουρκία ενός υποστηρικτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που έχει καταδικαστεί στη χώρα του για διακίνηση ναρκωτικών, απαντώντας ντε φάκτο σε όρο που είχε θέσει η Άγκυρα για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης