Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Φτάσαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο με Τουρκία - Ο Erdogan είναι φαβορί στις τουρκικές εκλογές

Δένδιας: Φτάσαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο με Τουρκία - Ο Erdogan είναι φαβορί στις τουρκικές εκλογές
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η Δύση δεν «διάβαζε σωστά» τις δημοσκοπήσεις για τις τουρκικές εκλογές
Τη θέση πως Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν «κοντά σε θερμό επεισόδιο ή σε πράγματα, τα οποία μετά θα ήταν εκτός ελέγχου», διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στη Huffington Post.
Ενδεικτικά ανέφερε τη στιγμή που «η πλώρη της ελληνικής φρεγάτας βρέθηκε μέσα στο ελικοδρόμιο της τουρκικής φρεγάτας, αν δεν είχαν γίνει οι κατάλληλοι χειρισμοί, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πάρα πολύ άσχημα, ιδίως στη θάλασσα».
«Όταν όλη μέρα πετάνε αεροπλάνα για να αναχαιτίσουν άλλα αεροπλάνα, σκάφη προσπαθούν να εμποδίσουν ή παρακολουθούν άλλα σκάφη, από εκεί και πέρα υπάρχει και το τυχαίο στη ζωή. Άρα πρέπει λοιπόν να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ακριβώς για να μη δίνουμε μεγάλες πιθανότητες στο τυχαίο», επισήμανε.
«Όταν επί 3,5 χρόνια η ένταση συνεχώς αυξάνεται, το τυχαίο είναι μέσα στο πλαίσιο του νόμου των πιθανοτήτων πια. Πρέπει, λοιπόν -γιατί πρέπει να υπάρχει ένα δίδαγμα από όλα αυτά-, η ένταση πρέπει να αποκλιμακώνεται. Δεν πρέπει να παραμένει σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και, βέβαια, όπως υπογράμμισε, «υπήρχε ευθύνη για αυτή την ένταση. Και η ευθύνη δεν αφορούσε στην ελληνική πλευρά. Δεν ήμασταν εμείς».

Οι τουρκικές εκλογές και το... φαβορί Erdogan

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, επισήμανε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών δεν είχαμε ψευδαισθήσεις. Θεωρούσαμε ότι το φαβορί των εκλογών είναι ο πρόεδρος Erdogan». «Και το έχουμε πει σε όλους τους δυτικούς φίλους και συμμάχους μας, όταν, δε, διαβάζαμε τις τουρκικές δημοσκοπήσεις, τις βλέπαμε με μια μεγάλη επιφύλαξη γιατί ξέρουμε ότι η βαθιά Ανατολή δεν είναι εύκολα προσβάσιμη και ανιχνεύσιμη», ανέφερε.

Η σύλληψη Μελέρη στην Αλβανία

Ερωτηθείς για τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η Ελλάδα θέλησε την επαναπροσέγγιση με την Αλβανία. «Θέλουμε, επιδιώκουμε και ελπίζουμε στην επίλυση της διαφοράς μας στη θάλασσα με παραπομπή στη Χάγη. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αυτό το πράγμα προχωρά», ανέφερε, αλλά προσέθεσε:
«Όμως, η σύλληψη ενός υποψήφιου δήμαρχου, αφήστε, αν θέλετε, μισό λεπτό το ότι είναι και της ελληνικής μειονότητας, ενός υποψήφιου δημάρχου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές. Ο οποίος, μάλιστα, τελικά κέρδισε τις εκλογές. Με κατηγορίες απόπειρας ή εξαγοράς ψήφων; Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αυτά θα δημιουργούσαν ερωτήματα».
«Εάν δημιουργεί ερωτήματα με ουδέτερο το εθνοτικό κριτήριο, φανταστείτε πόσα ερωτήματα δημιουργεί αν υπάρχει και αυτό. Εμείς λέμε, λοιπόν, κάτι πολύ ξεκάθαρο. Εάν δεν είναι αδιάσειστα τα στοιχεία, αυτό συνιστά μέγα σκάνδαλο και αυτό το είπε και ο πρωθυπουργός Rama. Είναι σκάνδαλο. Δεν μπορεί να συλλαμβάνεται κάποιος παραμονές εκλογών με αυτή την κατηγορία, που έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία».
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε ότι κάθε κράτος διέπεται από τις αρχές του κράτους δικαίου. Ιδίως τα κράτη τα οποία εμείς βοηθάμε να γίνουν υποψήφια μέλη και ελπίζουμε στο να γίνουν μέλη του κοινού μας ευρωπαϊκού οικοδομήματος». «Ξεκινάμε λοιπόν από την υπόθεση εργασίας, ότι μιλάμε με ένα κράτος δικαίου. Σε αυτό το κράτος δικαίου, λοιπόν, είπα πριν ότι η σύλληψη χωρίς αδιάσειστα στοιχεία υποψηφίου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, είναι σκάνδαλο. Θα δούμε τι στοιχεία υπάρχουν και θα δούμε και κατά πόσον υπάρχει κράτος δικαίου ή πρέπει να μπουν τεράστια ερωτηματικά σε αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης