Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τεχνολογική επανάσταση από την Τουρκία: Το drone Bayraktar εκτόξευσε πυραύλους κρουζ και κατευθυνόμενη βόμβα (Βίντεο)

Τεχνολογική επανάσταση από την Τουρκία: Το drone Bayraktar εκτόξευσε πυραύλους κρουζ και κατευθυνόμενη βόμβα (Βίντεο)
Η Τουρκία εργάζεται ασταμάτητα για να αναπτύξει τις ικανότητες επίθεσης stand-off των μάχιμων drones της για την αντιμετώπιση προηγμένων απειλών
Σχετικά Άρθρα

Μια νέα τεχνολογική επανάσταση ανακοίνωσε ο κορυφαίος κατασκευαστής drone της Τουρκίας Baykar, ο οποίος δήλωσε ότι το μαχητικό drone Bayraktar Akıncı πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του πυραύλου κρουζ Çakır και της κατευθυνόμενης βόμβας GÖZDE για πρώτη φορά.
Ειδικότερα, ο Çakır είναι ένας ελαφρύς πύραυλος κρουζ που αναπτύχθηκε από τη Roketsan για χερσαίες, ναυτικές και εναέριες πλατφόρμες.
Ο πύραυλος χρησιμοποιεί τον κινητήρα turbojet KTJ-1750 που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία αμυντικών ερευνών Kale Arge.
 
Έχει μέγιστη εμβέλεια 150 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, σχεδιάστηκε για να εμπλέκεται τόσο σε ναυτικούς όσο και σε χερσαίους στόχους, είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GPS μαζί με ένα υπέρυθρο υποδοχή ή ενεργό ραντάρ για την καθοδήγηση τερματικού. Ζυγίζει 270 κιλά και έχει κεφαλή 70 κιλών.
Ο Akıncı έφερε δύο πυραύλους Çakır κατά τη διάρκεια της δοκιμής και εκτόξευσε έναν από αυτούς. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Haluk Bayraktar, δήλωσε σε tweet ότι ο πύραυλος χτύπησε τον στόχο του με «πλήρη ακρίβεια».

Σε άλλη δοκιμή, το drone χτύπησε έναν στόχο χρησιμοποιώντας μια βόμβα γενικής χρήσης της σειράς MK-82 227 κιλών εξοπλισμένη με το νέο κιτ καθοδήγησης GÖZDE, το οποίο αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK-SAGE της Τουρκίας.

Οι βόμβες που είναι εξοπλισμένες με το κιτ καθοδήγησης, το οποίο είναι κατασκευασμένο γύρω από ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GPS, μπορούν να χτυπήσουν στατικούς στόχους έως και 15 χιλιόμετρα όταν αναπτύσσονται από μαχητικά drones όπως το Akıncı. Η ακρίβεια μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με την προσθήκη του ημιενεργού αναζήτησης λέιζερ CAMGÖZ, ο οποίος επιτρέπει επίσης την εμπλοκή κινούμενων στόχων.

Σχολιάζοντας την επιτυχή δοκιμή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar είπε ότι η κατευθυνόμενη βόμβα θα είναι η νέα «δύναμη κρούσης» του Akıncı και άλλων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών.

Το Akıncı, το οποίο έχει άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα drones της Τουρκίας. Έχει λειτουργική αυτονομία 7.500 χιλιομέτρων, αντοχή 25 ωρών και ανώτατο όριο σέρβις πάνω από 12 χιλιόμετρα. Το drone αναπτύχθηκε για να εκτελεί αποστολές ISTAR [πληροφοριών, επιτήρησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης] καθώς και αποστολές C3 [διοίκηση, έλεγχος και επικοινωνία] και επιχειρήσεις μάχης.
Η Τουρκία εργάζεται ασταμάτητα για να αναπτύξει τις ικανότητες επίθεσης stand-off των μάχιμων drones της για την αντιμετώπιση προηγμένων απειλών όπως η αεράμυνα, τα ραντάρ και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης