Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Θρίλερ με τη σύλληψη του ομογενή στην Αλβανία, Φρέντι Μπελέρη - Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου

Θρίλερ με τη σύλληψη του ομογενή στην Αλβανία, Φρέντι Μπελέρη - Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογο του
Σχετικά Άρθρα
(upd 4) Σε θρίλερ εξελίσσεται τελικά η φυλάκιση του ομογενή στην Αλβανία και υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων».
Ειδικότερα, δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα σήμερα (12/5/2023), ότι ο ίδιος αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει υπό κράτηση, ενώ οι συνεργάτες του έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Στο θέμα αναφέρθηκε από τη Μυτιλήνη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκπτώσεις για το Κράτος Δικαίου» και αφήνοντας αιχμές για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ.
Επίσης, παρέμβαση για την υπόθεση έχουν κάνει τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επικοινώνησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Edi Rama, αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογο του.

Το μήνυμα Μητσοτάκη από τη Μυτιλήνη - Επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν

Σε δηλώσεις του από τη Μυτιλήνη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε -αναφερόμενος στην υπόθεση Μπελέρη- ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου».
«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης.
Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, προκειμένου να την ενημερώσει για την υπόθεση.

Έκδοση εντάλματος σύλληψης

Εν τω μεταξύ, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (12/5/2023) η εισαγγελλία Αυλώνας προχώρησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.
Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της χώρας, Edi Rama, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου», ενώ απαίτησε -όπως αναφέρει- η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη».
Παράλληλα, κάλεσε την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.
Τέλος, ο Rama ισχυρίστηκε ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Η παρέμβαση Δένδια

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama, αφού νωρίτερα ενημέρωσε για το ζήτημα, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επίσης, η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του κ. Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.
«Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα (12/5/2023) στη Στοκχόλμη, αναφερόμενος στη σύλληψη του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψηφίου δημάρχου στη Χειμάρρας της Αλβανίας, μαζί με ακόμη έναν Έλληνα. Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama.
«Ενημέρωσα γι' αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, Josep Borrell, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.
«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.
Τέλος, για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών σημείωσε: «Η σημερινή συζήτηση, έστω και στο άτυπο συμβούλιο για την Ουκρανία, είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί στην Ουκρανία κρίνεται συνολικά η ευρωπαϊκή υπόθεση όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επικοινωνία Θεοδωρικάκου με τον Αλβανό ομόλογο του

Παρέμβαση για την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Θεοδωρικάκος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς και υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές Αρχές χτες το βράδυ, μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης της Αλβανίας, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.
Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό, που λίγες ώρες πριν από την προσαγωγή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά μαζί του».
Λίγες μέρες μετά λοιπόν την προσωπική επίθεση του Έντι Ράμα, αστυνομικοί πλησίασαν τον Φρέντι Μπελέρη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (11/5/2023) έξω από την επιχείρηση της οικογένειάς του και αφού το μαγαζί είχε κλείσει.
Σε βίντεο που έχει αναρτήσει η ιστοσελίδα ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο έξω από ένα εστιατόριο με συνεργάτες του όταν εμφανίζονται ασφαλίτες, οι οποίοι του περνάνε χειροπέδες. Στη συνέχεια συλλαμβάνουν και τους άλλους δύο συνεργάτες του και τους βάζουν σε κλούβα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης