Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο πάγος έσπασε με τα F16 – Η πρώτη στρατιωτική πώληση των ΗΠΑ στην Τουρκία, εδώ και χρόνια

Ο πάγος έσπασε με τα F16 – Η πρώτη στρατιωτική πώληση των ΗΠΑ στην Τουρκία, εδώ και χρόνια
Στοιχεία από το Κογκρέσο αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ έδωσαν την «άτυπη» έγκρισή τους για την πώληση όπλων στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με τη μορφή ενός μικρότερου πακέτου εκσυγχρονισμού, μία συμφωνία αξίας 259 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters.
Στοιχεία από το Κογκρέσο αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ έδωσαν την «άτυπη» έγκρισή τους για την πώληση όπλων, η οποία περιλαμβάνει επίσης βελτιώσεις λογισμικού αεροηλεκτρονικής και ραντάρ.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ned Price τόνισε ότι «η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ…
Η κυβέρνηση Biden υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F16.

Η πρώτη στρατιωτική αμερικανική πώληση

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος διευκρίνισε περαιτέρω ότι η αναβάθμιση θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ της Τουρκίας και των στρατιωτικών συστημάτων του ΝΑΤΟ και θα παράσχει βελτιώσεις για πρωτόκολλα ασφαλείας, όπως ένα σύστημα αποφυγής σύγκρουσης εδάφους.
Μόλις επικυρωθεί η πώληση, το πακέτο θα σηματοδοτήσει την πρώτη στρατιωτική πώληση στην Τουρκία που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο εδώ και χρόνια. Αυτό το πακέτο είναι μια ξεχωριστή συμφωνία από το αίτημα της Τουρκίας το 2021 για μαχητικά Lockheed Martin F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων του εκσυγχρονισμού 80 αεροσκαφών.
Η συμφωνία έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Άγκυρα ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ένταξη μετ΄εμποδίων


Η Φινλανδία και η Σουηδία επιδίωξαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Τουρκία εμπόδισε τα δύο σκανδιναβικά κράτη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αφού η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι φιλοξενούν μέλη των κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων του Ιράκ όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2022 .
Η Τουρκία παραμένει αναποφάσιστη σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας, δεδομένου του ισχυρισμού της Άγκυρας πως οι Σουηδοί αξιωματούχοι δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα μέλη του PKK και τις συμμαχικές ομάδες Κούρδων πολιτοφυλακών, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν να διαμένουν στη Στοκχόλμη.
Η Άγκυρα επέκρινε επίσης την αποτυχία της Σουηδίας να εκδώσει μαχητές από το PKK καθώς και μαχητές του Gulen πίσω στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης