Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Θερμό κλίμα στη συνάντηση Δένδια με Cavusoglu - Ελλάδα και Τουρκία αλληλοστηρίζονται για ΟΗΕ και Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό

Θερμό κλίμα στη συνάντηση Δένδια με Cavusoglu - Ελλάδα και Τουρκία αλληλοστηρίζονται για ΟΗΕ και Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό
Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών διήρκησε 20 λεπτά
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, στις Βρυξέλλες, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, στις Βρυξέλλες.
Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο υπουργών διήρκησε 20 λεπτά.
Στόχος του κ. Δένδια είναι διατηρηθεί το θετικό momentum, που δημιουργήθηκε μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την αλληλεγγύη που επέδειξε η ελληνική πλευρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι της συνάντησης Δένδια - Cavusoglu θα ακολουθήσει η συνάντηση στην Άγκυρα του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον Τούρκο ομόλογο του. Στο τραπέζι θα βρεθούν επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα, που δεν αγγίζουν... ευαίσθητες χορδές.

Οι ευχαριστίες Δένδια σε Cavusoglu

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη στήριξη της Άγκυρας στην ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών '25-'26.
«Mόλις ολοκληρώσαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ακριβώς πριν τη Διάσκεψη των Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία στην οποία θα πάμε μαζί αμέσως μετά. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Mevlut, γιατί ήταν ο πρώτος υπουργός που με κάλεσε μετά την τραγωδία στα Τέμπη και να μου εκφράσει τα συλλυπητήριά του, τα συλλυπητήρια του Προέδρου Erdogan και επίσης βοήθεια εάν χρειαστεί. Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον φυλακισμένο σε τουρκική φυλακή, τον οποίο η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του γιου του μετά την τραγωδία στα Τέμπη και το τρίτο "ευχαριστώ" που θέλω να εκφράσω στον Μεβλούτ έχει να κάνει με την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του, ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών '25-'26.
Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Ξανά, ήταν μεγάλη χαρά, αγαπητέ Μεβλούτ, που σε είδα και ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα ξανά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Cavusoglu: Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας

Ιδιαίτερα... θερμές ήταν οι δηλώσεις του Cavusoglu απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια... «Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ μου φίλε Νίκο. Συνόψισες πολύ καλά τη συζήτηση που είχαμε, αλλά πρώτα από όλα την πολύ καλή απόφαση και επίτρεψέ μου να ευχαριστήσω εσένα, την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για το γεγονός ότι εξέφρασαν την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους σε εμάς μετά τους σεισμούς. Ήσουν πολύ ευγενικός που μας επισκέφθηκες προσωπικά και επισκεφθήκαμε την περιοχή του Χατάι. Είμαι και πάλι πολύ ευγνώμων. Ήμασταν αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Δεν διστάσαμε, ο πρόεδρος Erdogan και εμείς δεν διστάσαμε για τη μεταφορά του φυλακισμένου όταν πέθανε ο γιος του, ο οδηγός του τραίνου. Αυτό είναι σημάδι εμπιστοσύνης.
Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας. Η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία μας στις διεθνείς πλατφόρμες και όπως είπε ο Νίκος και μοιράστηκε τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής στήριξης, συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας σήμερα και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μια τέτοια συνεργασία στις διεθνείς πλατφόρμες επίσης και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε σύντομα ξανά και θα χαιρόμουν να σε φιλοξενήσω στην Τουρκία, νομίζω είναι η σειρά σου ή οπουδήποτε όταν έχουμε την ευκαιρία» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης