Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πιθανή επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία: Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με Akar - Μηδενίστηκαν οι υπερπτήσεις

Πιθανή επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία: Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με Akar - Μηδενίστηκαν οι υπερπτήσεις
"Η ΝΔ κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές με στόχο να είναι το πρώτο κόμμα και να σχηματίσει κυβέρνηση.Δεν θα απέκλεια καθόλου το σενάριο κυβερνήσεως συνεργασίας αν δεν προκύψει αυτοδύναμη λύση από την πρώτη Κυριακή", ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος
Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας από κοινού με τον ομόλογό του, H. Akar, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παρουσιάζει αναλυτικά τα δεδομένα σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Μάλιστα, μιλά για αλλαγή συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας μετά τους φονικούς σεισμούς, σημειώνοντας πως μηδενίστηκαν οι υπερπτήσεις και σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί οι παραβάσεις, στοιχείο ποy κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας για βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων,  αν και κρατά τις επιφυλάξεις του.
«Μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και την τραγωδία που συνέβη εκεί, οι παραβιάσεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και οι υπερπτήσεις έχουν μηδενιστεί. Μηδέν καθ’ όλο αυτό το διάστημα. Αυτή η πασιφανής αλλαγή συμπεριφοράς δημιουργεί κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας για συνολικότερη βελτίωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για να θεωρήσουμε ότι αυτό έχει συμβεί όμως, θα πρέπει να δούμε και κάποια στοιχεία, ότι η συμπεριφορά αυτή είναι μόνιμη και σταθερή. Διατηρώ επιφυλάξεις για το ό,τι η Τουρκία έχει όντως αλλάξει τη στρατηγική της στόχευση και ότι στο πλαίσιο αυτό συντελείται αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς, πλην όμως οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι εντάσεις έχουν πέσει πολύ και το κλίμα είναι αρκετά καλύτερο. Έστω κι αν όλο αυτό έχει επισυμβεί με αφορμή μια μεγάλη τραγωδία. Ασφαλώς και οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον ομόλογό μου τον H. Akar είναι ανοιχτοί. Ήταν ανοιχτοί πάντοτε άλλωστε. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε μηνύματα και να μιλήσουμε τηλεφωνικά κατά το διάστημα που πέρασε. Δεν θα απέκλεια μάλιστα κατά το προσεχές διάστημα, ασφαλώς πριν από τις εκλογές, να υπάρξει και μία επίσκεψή μου στις σεισμόπληκτες περιοχές μαζί του, ασφαλώς κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Κληθείς να αχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Akar για δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο, ο υπουργός απάντησε υπενθυμίζοντας ότι έχει ξαναχρησιμοποιήσει αυτή τη φρασεολογία και πρόσθεσε πως «απευθύνεται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο, σε μία προεκλογική περίοδο, όπου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για αυτόν, την κυβέρνηση και τον Erdogan».
«Σε κάθε περίπτωση όμως μέσα από αυτή τη φρασεολογία εμπεριέχονται και μηνύματα προς την άλλη πλευρά. Εμείς είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας, πιστεύουμε στο διάλογο, δεχόμαστε ότι υπάρχουν διαφορές. Και ευελπιστούμε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στα εθνικά μας δίκαια», υπογράμμισε.

Για Ουκρανία

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία, στο μέτρο, όμως, των δυνατοτήτων να παρέχει αμυντικό εξοπλισμό που δεν αποδυναμώνει με κανένα τρόπο και καθ' οιαδήποτε περίπτωση την αμυντική μας διάταξη».
Υπενθύμισε ότι «έχουμε παράσχει αμυντικό εξοπλισμό, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως σε επίπεδο πυρομαχικών», αλλά και ότι «είναι σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση παράδοσης των τεθωρακισμένων οχημάτων παλαιάς σοβιετικής κατασκευής, των BMP δηλαδή, μένουν δέκα από αυτά να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής που κάναμε με τους Γερμανούς όπου ανταλλάσσοντας τα BMP, παίρνουμε τα πιο σύγχρονα και πιο κατάλληλα για τις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις Marder γερμανικής κατασκευής».
Σημείωσε πως «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένονται και τα υπόλοιπα δέκα “Marder” για να ολοκληρωθεί αυτή η ανταλλαγή».

Για τρεις νέες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

Κληθείς να απαντήσει πότε θα ληφθεί η απόφαση για τις τρεις νέες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε πως «υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο "φιναλίστ", των Γάλλων και των Ιταλών».
Εξήγησε ότι «και οι δύο προτάσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού όπως αυτό τις προσδιορίζει».
«Προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας και συζητήσαμε για τη γαλλική πρόταση. Αναμένεται εντός των ημερών και ο Ιταλός ομόλογός μου προκειμένου να μας παραθέσει ίσως κάποια βελτιωμένη ιταλική πρόταση. Και οι δυο προτάσεις όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή είναι περίπου ισοδύναμες και ελκυστικές. Στην τελική απόφαση θα ληφθεί υπόψη αφενός το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, αφετέρου η δυνατότητα ναυπήγησης πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο. Και οι δυο εταιρίες έχουν κάνει τη δική τους ειδική πρόταση όσον αφορά τη ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγεία και η απόφαση θα έλεγα θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Θεωρούμε όμως ότι αυτή τη στιγμή σε κάθε περίπτωση είναι μη διαπραγματεύσιμη η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση των κορβετών όχι μόνο μέσα από τα ναυπηγεία, αλλά μέσα και από άλλες εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τις επόμενες μέρες θα παραληφθούν άλλα δύο Rafale – Το 2028 τα πρώτα F-35

Σχετικά με την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με «Rafale» και F-16 «Viper», ο κ.Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα παραληφθούν άλλα δύο “Rafale”, έτσι ώστε να συμπληρωθούν δύο εξάδες, δηλαδή θα έχουμε σύντομα 12 και μέσα στο 2023 θα παραληφθεί και η 3η εξάδα ώστε να ανέβουμε στα 18, ενώ του χρόνου απομένει η παράδοση της 4ης εξάδας έτσι ώστε να φτάσουμε στον τελικό αριθμό των 24 «Rafale».
Όσον αφορά τα “Viper”, σημείωσε πως είναι ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα της αναβάθμισης των πρώτων αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.
Ήδη, έχουν παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τέσσερα και το πρόγραμμα εξελίσσεται με ομαλούς και ικανοποιητικούς ρυθμούς.
« Τα συνολικά 83 F-16 που θα έχουν αναβαθμιστεί στην εκδοχή “Viper”, θα έχουνε παραδοθεί μέχρι το 2028, όποτε αναμένεται η έναρξη υλοποίηση παράδοσης για τα F-35, που είναι το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Για να έχουμε όμως αρχή παράδοσης των πρώτων τεσσάρων ή πέντε F-35 μέσα στο 2028, θα πρέπει βέβαια να απαντήσουν οι Αμερικανοί στη σχετική πρόταση της Πολεμικής Αεροπορίας, να διευθετηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να σημαίνουν και εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα. Ασφαλώς αυτό θα ήτανε δική μας επιδίωξη, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα καινούριο πρόγραμμα και ουσιαστικά το αεροσκάφος 5ης γενιάς για το οποίο απαιτούνται και υποδομές στην Ελλάδα, προκειμένου να εισαχθεί στις διαθεσιμότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και επιπλέον μετά την απάντηση των Αμερικανών, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριστική σύμβαση. Όλα αυτά θα υλοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα της απόδοσης των πρώτων F-35 το 2028», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μπει η Ελλάδα στη συμπαραγωγή των F-35, επεσήμανε ότι «Θεωρώ ότι οφείλουμε να το ζητήσουμε, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να διαπραγματευτούμε με την κατασκευάστρια εταιρεία και την αμερικανική κυβέρνηση ταυτόχρονα. Για ένα πρόγραμμα αυτής της εμβέλειας, πάντως, νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε».
Ακόμη, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προστεθεί τρία C-130 στη συνολική διαθεσιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για εκλογές; Δεν θα απέκλεια καθόλου το σενάριο κυβερνήσεως συνεργασίας 

Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι κρίσιμη, γιατί ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει ποιος θέλει να αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη όσον αφορά τη διαχείριση των αλλεπάλληλων, παράλληλων και παγκόσμιας εμβέλειας κρίσεων, που πλέον ξεσπάνε η μία μετά την άλλη, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Θεωρώ ότι θα σκεφθεί ορθολογικά και θα αποφασίσει σωστά. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές με στόχο να είναι το πρώτο κόμμα και να σχηματίσει κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως «δεν θα απέκλεια καθόλου το σενάριο κυβερνήσεως συνεργασίας αν δεν προκύψει αυτοδύναμη λύση από την πρώτη Κυριακή. Επειδή όμως εκτιμώ ότι οι όποιες διερευνητικές λάβουν χώρα μετά την πρώτη Κυριακή δε θα τελεσφορήσουν, πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε ρεαλιστικά κατά νου ότι θα προκύψουν και επαναληπτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα πρέπει να αποδώσουν στη χώρα κυβέρνηση, διότι όπως σας είπα η συγκυρία είναι δύσκολη, η κρίση σε επίπεδο γεωπολιτικό έχει απολύτως διεθνή διάσταση και η χώρα είναι ανάγκη να κυβερνηθεί από στιβαρά χέρια».

Για τραγωδία στα Τέμπη

Τέλος, για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι «το εθνικό πένθος, αλλά και ασφαλώς το πένθος των οικογενειών που χάσανε ανθρώπους τους δεν προσφέρονται ούτε για μικροκομματική εργαλειοποίηση, ούτε για πολιτική εκμετάλλευση», προσθέτοντας πως «όποιος το κάνει αυτό, κάνει μέγιστο λάθος και επιτείνει το αρνητικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία, το οποίο ήδη είναι βαρύ από το βαθύ πένθος».
«Ασφαλώς και η πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε στο ακέραιο, άλλωστε είχαμε και παραίτηση του αρμόδιου υπουργού, αλλά και ότι η δικαστική έρευνα φαίνεται ότι προχωράει με γοργούς ρυθμούς και φαίνεται, επίσης, ότι θα φτάσει σε όποιο βάθος χρειάζεται να φτάσει. Νομίζω ότι δεν πρέπει να σπεκουλάρουμε πριν ακόμα προκύψουν τα όποια πορίσματα των ειδικών και των εμπειρογνωμόνων και νομίζω ότι το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να γίνει μια ειλικρινής και συστηματική προσπάθεια να διορθωθούν οι όποιες παθογένειες που δεν είναι ζήτημα να το πω έτσι μιας κυβερνητικής θητείας. Ασφαλώς και αυτό όλοι το αντιλαμβανόμαστε. Η τραγωδία που έπληξε τη χώρα είναι ασφαλώς μεγάλη και η αντίδραση σε επίπεδο συναισθηματικό εύλογη και δικαιολογημένη απολύτως», υπογράμμισε.
«Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει κάποια στιγμή όταν, εν πάση περιπτώσει οι συνθήκες το επιτρέψουν, να κάνουμε τη συνολική αποτίμηση και να δούμε πως θα πάμε μπροστά και πως θα λύσουμε το πρόβλημα. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι άλλο ένα στοιχείο που θα μετρήσει στην κρίση του εκλογικού σώματος όσο πλησιάζουμε για τις εκλογές. Ποιος δηλαδή είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα και να παράξει κάποιες λύσεις και στο πρόβλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων. Θα σας θυμίσω ότι διαχρονικά οι τέσσερις προβληματικές ΔΕΚΟ ήταν ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Ολυμπιακή και ο ΟΣΕ. Στις τρεις από αυτές δρομολογήθηκε λύση από μια Κυβέρνηση που όλοι ξέρουν ποια είναι, και αυτή ήταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο και στην περίπτωση του ΟΣΕ», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης