Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stoltenberg σε Cavusoglu: Ήρθε η ώρα να επικυρώσετε την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Stoltenberg σε Cavusoglu: Ήρθε η ώρα να επικυρώσετε την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ο γγ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε στην Τουρκία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας - Την επόμενη εβδομάδα συνάντηση Cavusoglu με Blinken
Σχετικά Άρθρα
Την άμεση έγκριση από την Τουρκία της ταυτόχρονης ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο γγ της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg.
«Εξακολουθώ να πιστεύω πως ήρθε η ώρα να επικυρώσετε την ταυτόχρονη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας» ο Stoltenberg κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκου υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος μετέβη στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη της Συμμαχίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, είχε αναφερθεί προχθές (14/2/2023) για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας πριν από τη Σουηδία στη Συμμαχία. Δήλωσε ωστόσο πως επιδιώκει να εξασφαλίσει «το ταχύτερο δυνατό» τις τελευταίες επικυρώσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

«Ναι» για Φινλανδία, «όχι» για Σουηδία

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, άφησε να εννοηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας χωρίς της Σουηδίας, την οποία εξακολουθεί να μπλοκάρει η Άγκυρα.
«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πούμε πως η Σουηδία έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο συμφωνίας» που υπογράφτηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Mevlut Cavusoglu. Ο ίδιος επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να «αποτιμήσει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ξεχωριστά από εκείνην της Σουηδίας».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει 40 κοντέινερ και 20.000 αντίσκηνα για τη στέγαση των σεισμοπαθών στην Τουρκία.

Συνάντηση Cavusoglu με Blinken

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως θα συζητήσει το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις συνομιλίες που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken.
Σε δηλώσεις έπειτα από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, o Cavusoglu υποστήριξε πως οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα συζητηθούν επίσης με τον Blinken.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης