Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αμερικανικό Κογκρέσο κατά Τουρκίας: Καταδίκη αναθεωρητικής πολιτικής και προκλήσεων στο Αιγαίο

Αμερικανικό Κογκρέσο κατά Τουρκίας: Καταδίκη αναθεωρητικής πολιτικής και προκλήσεων στο Αιγαίο
«Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ» σημειώνεται για τις υπερπτήσεις στην έκθεση του Κογκρέσου
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα επικριτική είναι η ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία λόγω της πολιτικής που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Bασικά μελανά σημεία ο εναγκαλισμός του με τον Ρώσο πρόεδρο Putin, αλλά η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, που αγγίζει τον αναθεωρητισμό, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι «οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.
Παράλληλα καταγράφεται και η ρητή καταδίκη του Κογκρέσου για τις τουρκικές υπερπτήσεις που εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Εκτός από τις συνεχιζόμενες εντάσεις ΗΠΑ-Τουρκίας σχετικά με τους Κούρδους της Συρίας στη βόρεια Συρία, οι διαφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν το 2022 και απασχόλησαν το Κογκρέσο»..
«Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Παράλληλα το Κογκρέσο στηλιτεύει την πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν να ακροβατεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Θέτει ερωτήματα για τη χρήση των αμερικάνικων βάσεων στην Τουρκία και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ».
Τέλος, η έκθεση αποτυπώνει και την ανησυχία της Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της περιοχής.
Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011 έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας σημειώνει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης